هفتۀ سی و چهارم بارداری
برآمدگی شکم شما همانند وزن شما همچنان در حال افزایش است. موقعیت قرارگیری جدید جنین نیز ممکن است باعث کمردرد و ایجاد ناراحتی در پشت شما شود. اگر از بارداری خسته شدهاید، به یاد بیاورید که فقط حدود یک ماه تا به دنیا آمدن کودک شما زمان باقی مانده است. در این مطلب با تغییرات بدن و زندگی خود، عوارض بارداری، مراقبت پزشکی، خودمراقبتی و علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ ۳۴ بارداری آشنا شوید.
تغییرات بدن و زندگی شما
برای روزهای در پیش طی این هفته، ممکن است برخی از مشکلات شایع بارداری در سه ماهۀ سوم مثل یبوست، سوءهاضمه و سوزش سر دل، ورم مچ پا و پاها و گرفتگی عضلات پا را تجربه کنید. خودتان نیز احتمالاً از فکر اینکه در حدود شش هفتۀ دیگر، کودک خود را خواهید دید و او در آغوش میگیرید، هیجانزده هستید. گاهی احساس میکنید به سختی میتوانید تا زمان زایمان صبر کنید و گاهی نیز احساس خواهید کرد که بارداری شما خیلی سریع گذشته است و این حس را به شما میدهد که باید مدت باقیمانده را به عنوان یک زمان ارزشمند گرامی بدارید.
در هفتۀ ۳۴ بارداری ممکن است نگران وجود مشکلی در جنین باشید که هنوز شناسایی نشده است یا به این موضوع فکر کنید که اگر مشکلی وجود داشته باشد، شما و همسرتان چگونه با آن برخورد خواهید کرد و این مشکل چگونه زندگی شما را تحت تأثیر قرار خواهد داد. بسیاری از زنان در این مرحله از بارداری خود بسیار خرافاتی میشوند و هر نشانهای را به عنوان اثبات وجود یک مشکل تفسیر میکنند. خوابها، دیدن کسی با یک مشکل جسمی یا ذهنی، صحبت با والدین دیگری که نوزادشان مشکلاتی داشته است، همگی میتواند باعث نگرانیهای زیادی شود. سعی کنید از این آسیبهای فکری دور بمانید و در صورت نگرانی بیش از حد، بهتر است با پزشکتان صحبت کنید.
برای داشتن اطلاعات هفته به هفتهٔ نزدیک به روز زایمان خود، ایمیلتان را اینجا وارد و ثبتنام کنید.
عوارض شایع بارداری در هفتۀ سی و چهارم
با توجه به تفاوت زمان و شکل بروز عوارض بارداری برای زنان، عوارض معمول و شایع بیشتر مادران طی هفتۀ ۳۴ بارداری شامل موارد زیر است:
- کمردرد
- خستگی
- تکرر ادرار
- تورم پاها
- سوزش معده
- گرفتگی عضلات پا
- ترشحات پستان
- تغییرات خلقوخو
- اختلالات خواب
- انقباضات بدون درد رحم
مراقبتهای پزشکی هفتۀ سی و چهارم
اگر شما هنوز به اولین جلسه مراقبت پزشکی در سه ماهۀ سومتان نرفتهاید؛ که بهتر است بین هفتههای ۳۱ تا ۳۴ بارداری انجام شود، لازم است که این هفته حتماً به پزشک خود مراجعه کنید. در این جلسه علاوه بر آنکه پزشک، وضعیت سلامت شما را بررسی میکند و از روند مناسب بارداری شما مطمئن میشود، شما نیز میتوانید سؤالات خود را در مورد انتخاب روشهای زایمان و راههای تسکین درد زایمان از او بپرسید.
همچنین اگر rh خون شما منفی و rh پدر کودک مثبت است، برای جلوگیری از عوارض مربوط به ناسازگاری خون مادر و جنین، احتمالاً در هفتۀ ۲۸ بارداری آمپول پادتن rh یا روگام را تزریق کردهاید. اگر این تزریق را انجام نداده باشید، پزشکتان در این هفته باید یک تزریق از آمپول روگام را برای شما تجویز کند تا زمان تولد نوزاد، از مشکلات مرتبط با این موضوع پیشگیری شود.
خودمراقبتی هفتۀ سی و چهارم
مراقب سلامتی خود باشید و در این هفته نیز مانند هفتههای پیش به تغذیۀ مناسب و نوشیدن مایعات اهمیت بدهید. اگر مدت طولانی در حالت نشسته یا درازکش بودهاید، خیلی سریع بلند نشوید، زیرا خون میتواند در پاهای شما جمع شود و باعث افت موقت در فشار خون شود که به شما احساس سرگیجه میدهد. در دوران بارداری و به خصوص در ماههای آخر حتماً باید استراحت کافی داشته باشید. چرت زدنهای کوتاه میتواند جهت رفع خستگی شما مفید باشد. برای جلوگیری از کمردرد نیز بهتر است همیشه هنگام نشستن کمر خود را صاف کنید و پشت خود را به جایی تکیه دهید.
همینطور برخی عوارض بارداری باعث بیخوابی شما هنگام شب میشود. پس با خوردن غذاهای سالم جهت پیشگیری از سوزش معده هنگام خواب تلاش کنید و با پرهیز از مصرف بیش از حد مایعات در شب برای کم کردن از شدت تکرر ادرار، یک خواب شب خوب داشته باشید. همچنین حرکات و تمرینات ورزشی و استفاده از روشهای تمدد اعصاب مثل یوگا نیز در بهبود فشارهای روحی و جسمی شما در طول بارداری مؤثر خواهد بود.
مرکز تعادل بدن شما نیز در حال تغییر است و زمین خوردن برای زنان باردار طبیعی است. شما قادر نیستید زمین را به وضوح ببینید، زیرا شکمتان جلوی دید شما را گرفته است، پس آرام و بادقت راه بروید. طی چند هفتۀ آینده ناراحتیهایی که در طول این ماهها داشتهاید برطرف خواهد شد. اکنون زمان آن است که از سرعت زندگی خود بکاهید و انرژی خود را برای روز زایمان و پس از آن صرفهجویی کنید.
علائم نیازمند مراجعه به پزشک در هفتۀ سی و چهارم
برخی زنان، زایمان زودتر از موعد دارند. اگر انقباضات رحم شما شروع شد، ابتدا باید ببینید هر انقباض چقدر طول میکشد و فاصلۀ این انقباضات چقدر است، زیرا پزشک شما به این اطلاعات نیاز دارد. درصورتیکه مطمئن بودید که اینها انقباضات کاذب براکستون هیکس نیست و انقباضاتی منظم، ادامهدار و جدید رو به افزایش است، باید با پزشک خود تماس بگیرید. بهطورکلی علائم زایمان زودرس که با وقوع آنها باید به بیمارستان بروید شامل موارد زیر است:
- انقباضات رحمی
- لکهبینی یا خونریزی واژینال
- فشار غیرمعمولی در لگن یا کمردرد
- دردهای کرامپی شبیه قاعدگی
- بیشتر یا رقیقتر شدن حجم ترشحات واژن
- تغییر رنگ در ترشحات واژن؛ مایل به صورتی یا قهوهای روشن
علاوه بر علائم زایمان زودرس، لازم است برای حفظ سلامتی خود و جنین، علائم بدن خود را تحت نظر بگیرید و درصورتیکه هر یک از علائم زیر را داشتید، به پزشک مراجعه کنید:
- سردرد شدید
- تهوع و استفراغ
- حساسیت به لمس
- درد در ناحیۀ زیر دندهها و بالای شکم
- تورم ناگهانی صورت و دستها
- تغییر در بینایی مثل نابینایی موقت
- مشکلات دیداری مثل تاری دید و حساسیت به نور یا جرقه زدن چشم
اینها علائم پرهاکلامپسی یا مسمومیت حاملگی است که در صورت رسیدگی نکردن در زمان مناسب میتواند خطراتی برای سلامت شما و جنینتان داشته باشد. همچنین علائمی مانند تب، لرز کردن یا سوزش هنگام ادرار کردن نیز میتواند نشاندهندۀ عفونتهای مجاری ادرار باشد که بهتر است برای درمان آنها به پزشک مراجعه کنید.