آیا رژیم گیاهخواری برای کودکان مناسب است؟
پدر یا مادری که سالهاست گیاهخوار یا وگان هستند و رژیم غذایی و تغذیهٔ مناسبی هم دارند، اغلب خودشان در مورد مواد غذایی مناسبی که برای خود یا کودکشان مناسب است تحقیق کردهاند و از قبل در مورد همه چیز آگاه هستند. اما اگر تازه میخواهید در این مورد تحقیق کنید لازم است بدانید که بهطورکلی، رژیمهای غذایی گیاهی مختلف در سن کودکی و خردسالی توسط پزشکان توصیه نمیشود و آن را ایمن نمیدانند. پس برای تغییر رژیم غذایی کودکتان تا بزرگتر شدن او صبر کنید و بگذارید خودش برای این کار تصمیم بگیرد تا کودکتان با کمبود مواد غذایی و خطرات بسیار زیاد آن مواجه نشود. در این مطلب با نکات مهمی در این مورد آشنا شوید.
آیا میتوانم کودکم را به گیاهخواری عادت بدهم؟
در این مورد حتماً با پزشک کودکتان صحبت کنید، چون هر کودکی شرایط جسمی مخصوص خودش را دارد. بعد از تأیید پزشک کودکتان، با نظارت و دستور یک پزشک تغذیهٔ کودکان میتوانید در این مورد بهتر تصمیم بگیرید. کودک شما میتواند ویتامینها، مواد معدنی و پروتئینی را که نیاز دارد از یک رژیم غذایی گیاهی مغذی و متعادل دریافت کند.
در واقع، بخشی از تغذیهٔ یک کودک شش ماهه با رژیم گیاهی در ابتدا سادهتر است. یک کودک شش ماهه هنوز هم بسیاری از مواد مغذی خود را از شیر مادر یا شیر خشک میگیرد و اولین غذاهای کمکی که به او میدهید پس از سرلاک، میوهها و سبزیجات لهشده و صافشده است.
برای گیاهخواری به مراقبت خاصی نیاز است؟
بله، خیلی خیلی زیاد! یک رژیم غذایی متعادل برای هر کودکی حیاتی است، اما اگر کودک گاهی یکی از وعدههای غذاییاش را نمیخورد، توجه به رژیم غذایی او اهمیت بیشتری پیدا میکند. کودک به پروتئین نیاز دارد که سوخت لازم برای رشد و التیام از بیماریها را فراهم میکند. بنابراین، با وجود یک رژیم غذایی بدون گوشت، شما باید برای گنجاندن منابع جایگزین پروتئین در رژیم غذایی او بسیار تلاش کنید.
اگر قصد دارید رژیم غذایی کودک خود را به یک رژیم وگان، یعنی رژیمی که تخممرغ یا محصولات لبنی را هم ندارد محدود کنید، حتماً لازم است ابتدا یک پزشک آگاه اطفال و یک پزشک تغذیه را در جریان بگذارید، چون به مراقبت ویژهای نیاز دارید تا کودکتان به اندازۀ کافی از مواد مغذی خاصی، از جمله ویتامین B۱۲ و ویتامین D، ریبوفلاوین، کلسیم و روی دریافت کند. همچنین باید اطمینان حاصل کنید که او غذاهای غنی از آهن مانند غلات سبوسدار، غلات غنیشده و سبزیجات برگدار مانند اسفناج را به قدر کافی میخورد.
یک نکتهٔ بسیار مهم: لازم است بدانید که اساساً دو نوع آهن در مواد غذایی وجود دارد. یکی آهن «هِم» (Heme iron) است، یعنی همان نوعی که از منابع حیوانی مانند گوشت، غذاهای دریایی و گوشت پرندگان دریافت میکنیم و به راحتی توسط بدن جذب میشود و نوع دیگر آهن که بدن برای جذب آن به کمک نیاز دارد، آهن «غیرهِم» (Nonheme iron) نامیده میشود. یک رژیم غذایی گیاهخواری یا وگان میتواند آهن بسیار کمی برای یک کودک داشته باشد، پس بهتر است اگر برای تغییر رژیم غذایی کودکتان تا بزرگتر شدن او صبر کنید و بگذارید خودش برای این کار تصمیم بگیرد تا کودکتان با کمبود مواد غذایی و خطرات بسیار زیاد آن مواجه نشود.
برای دانستن اهمیت آهن در رژیم غذایی بچهها، مطلب مادرشو در مورد اهمیت وجود آهن در غذای کودکان را بخوانید.
منابع گیاهی پروتئین و دیگر مواد مغذی برای کودکان گیاهخوار چیست؟
برخی غذاهای جایگزین گوشت قرمز و مرغ برای گنجاندن در رژیم غذایی گیاهی کودکانی که شروع به خوردن غذا کردهاند شامل موارد زیر است:
- پنیر دَلَمهشده
- لوبیای کاملاً پخته و لهشده
- غلات سبوسدار غنیشده مثل نان، ماکارونی، برنج و سرلاک
- ماست و پنیر
برای شروع خوردن مواد غذایی کمکی، یادتان باشد تمام این مواد غذایی را حتماً در لقمههای کوچک به کودکتان بدهید.
لازم به تأکید مجدد است که مادرشو هیچ مادر یا پدری را برای تغییر رژیم غذایی کودکانشان از یک رژیم غذایی معمولی به یک رژیم گیاهخواری یا وگان ترغیب نمیکند و تنها اطلاعاتی اولیه را در اختیار شما گذاشته است. باز هم تأکید میکنیم که رژیمهای گیاهخواری برای کودکان اصولاً نیاز به دقت بسیار زیاد و بالایی دارد و به دلیل ایمن نبودن توسط پزشکان توصیه نمیشود!