رفتوآمدهای اطرافیان پس از زایمان
شنیدن تبریکها پس از اعلام تولد نوزاد برای همۀ والدین خوشایند است و شما نیز مثل دیگر مادر و پدرها دوست دارید نوزادتان را به همه نشان بدهید. اما رفتوآمد دوستان و آشنایان بعد از زایمان یکی از مواردی است که نیاز به هماهنگی و کمی نظم دارد تا شما و همسرتان بیش از حد خسته نشوید و مجبور نباشید انرژیای را که برای بهبود از زایمان و چند روز اول مراقبت از خود و نوزادتان پس از زایمان نیاز دارید، صرف چیزهایی کنید که ضروری نیست. همچنین رفتوآمدهای زیاد و شلوغی، به خصوص بغل کردن زیاد نوزاد و دست به دست شدنش ممکن است احتمال انتقال برخی میکروبها و ویروسها را افزایش دهد و باعث بیمار شدن او شود. در این مطلب میتوانید با راهکارهایی برای نظمدهی رفتوآمدهای قبل از ترخیص در بیمارستان و توصیهها و توجه به مواردی در مورد ملاقاتهای اطرافیان بعد از ترخیص زایمانتان در خانه آشنا شوید.
رفتوآمدهای قبل از ترخیص از بیمارستان
اگر زایمان طبیعی کردهاید، معمولاً یک روز و در صورت جراحی سزارین معمولاً تا دو روز در بیمارستان میمانید. اگر روز اول بعد از زایمانتان در بیمارستان خستهاید یا زیاد سرحال نیستید و دوستان و اقوام میخواهند به دیدنتان بیایند، بهتر است برای جلوگیری از مشکلات مربوط به ملاقات در بیمارستان و خانه قوانینی ایجاد کنید و زیاد هم نگران این موضوع نباشید، زیرا اطرافیانتان در نهایت و به خصوص اگر افراد آگاهی باشند، رفتار و موقعیت شما را درک خواهند کرد. برخی توصیهها برای حل کردن مشکلات و راهحلها شامل موارد زیر است:
کمک همسر در بیمارستان: درست است که خانواده و اقوام خود را دوست دارید و از این که میخواهند به دیدن شما و کودکتان بیایند خوشحالید، اما ممکن است گاهی به کمی فضای خصوصی و آمادگی قبلی نیاز داشته باشید. اگر بخواهید میتوانید از همسرتان کمک بگیرید تا به اطرافیانتان اطلاع بدهد که شما برای استراحت، تجدید نیرو یا ایجاد رابطۀ عاطفی با نوزادتان به کمی زمان بیشتر نیاز دارید.
داشتن صراحت: اطرافیان معمولاً از یک تازهمادر بعد از زایمانش انتظار معاشرتهای طولانی ندارند. اما شما میتوانید از همسر یا شخص نزدیکی بخواهید که در صورت تماس به دوستان و اقوامتان بگوید فوراً پس از زایمان برای دیدن شما و نوزاد نیایند و بعد از رفتن به خانه برای دیدنتان بروند. اگر لازم میدانید قبل از زایمانتان برای رعایت رسم و ادب اشاره کنید که دوست دارید حتماً برخی بزرگترها مثل مادر یا مادربزرگها اولین کسانی باشند که برای دیدنتان میآیند. این حرف شاید باعث حل مشکل شود و بعد از تولد نوزاد، خیلی زود همه با هم به بیمارستان نیایند.
تعیین زمان آوردن هدیه، گل و شیرینی: دریافت هدیه و گل فوقالعاده است، اما بد نیست اگر دوست دارید به دوستان و اقوام بگویید وقتی هنوز در بیمارستان هستید، زیاد برایتان دستهگل، شیرینی، هدایا، بادکنک، کمپوت، آبمیوه و دیگر مواد خوراکی را نیاورند، زیرا میخواهید آنها را در خانه داشته باشید. با این که این هدایا خیلی دوستداشتنی است، اما وقتی زمان مرخص شدن از بیمارستان برسد باید همۀ آنها را همراه نوازدتان و لوازم او به خانه ببرید. همچنین شما میتوانید از همسرتان بخواهید مدتی که شما در بیمارستان هستید، هر بار این هدایا را پس از پایان وقت ملاقات با خودش به خانه ببرد.
علامتی برای اعلام خستگی: این موضوع که شبانهروز توسط عدۀ زیادی از اطرافیان احاطه شوید گاهی میتواند خستهکننده باشد. اگر خیلی خسته شدهاید، اما حس میکنید بیادبانه است که از اطرفیان بخواهید شما را تنها بگذارند، با همسرتان یک علامت رمز بگذارید که فقط شما و او میدانید. هنگامی که احساس میکنید به استراحت نیاز دارید، آن علامت را نشان دهید تا همسرتان با ظرافت، دوست و اقوام را به بیرون هدایت کند، بدون این که شما چیزی گفته باشید.
ایجاد یک قانون برای بازدیدها: برای رفتوآمد اطرافیان یک قانون بگذارید. وقتی زایمان کردهاید یا دچار کمبود خواب هستید، طبیعی است که ظاهرتان خیلی خوب به نظر نرسد. برای جلوگیری از غافلگیریهای خجالتآور و احساس ناراحتی در حضور کسانی که ناگهانی سر میرسند، برای اتاق بیمارستان یک قانون ایجاد کنید. به این ترتیب، هیچکس نمیتواند سرزده وارد شود و شما را نامرتب ببیند. برای این کار مثلاً همسرتان میتواند به همه بگوید که هر کس قصد دیدن شما و نوزاد را دارد، از قبل با یک پیامک اطلاع بدهد. این کار به شما این امکان را نیز میدهد که اگر سرحال نیستید و آمادگی ندارید ساعت یا روز دیگری را برای آمدنشان پیشنهاد کنید.
رفتوآمدهای اطرافیان بعد از رفتن شما به خانه
بعد از ترخیص از بیمارستان، شما همراه کودک، همسر و شاید یکی دو نفر از اطرافیان نزدیکتان به خانه میروید. برخی توصیهها و موارد در مورد رفتن و آمدن دوستان و اقوام پس از زایمان شامل موارد زیر است:
کمک گرفتن از دیگران: وقتی به خانه میروید، بازدیدهای اطرافیانی که دوست دارند کودک و شما را ببینند زیاد خواهد بود و میتواند هر روز هم بیشتر شود. بهتر است از افراد نزدیکی مثل مادر و خواهر که برای مراقبت از شما آمدهاند و قرار است پیشتان بمانند برای پذیرایی از میهمانان کمک بگیرید. همچنین دوستان و نزدیکانی که میهمانتان هستند هم گاهی میتوانند کمکهای کوچکی به شما و خانوادهتان بکنند. بد نیست که از آنها کمک بخواهید تا در مواردی که میتوانند کمی کمک کنند. هرچند گاهی راهنمایی دیگران برای انجام یک کار میتواند به اندازۀ انجام کار توسط خودتان انرژیبر باشد.
استفاده از پیغامگیر تلفن: اگر دلتان نمیخواهد پس از زایمان فوراً همۀ دوستان و اقوام را ببینید یا دوست ندارید ساعتها پشت تلفن، داستان زایمانتان را دوباره و دوباره تعریف کنید، اجازه دهید دستگاه پیغامگیر این کار را برای شما انجام دهد. شما و همسرتان میتوانید یک پیام خودمانی که گویای حالتان باشد ضبط کنید تا به همه بگویید چه ساعتهایی میتوانند به دیدنتان بیایند یا آیا فعلاً بازدیدی میخواهید یا خیر، ترجیح میدهید بازدیدها را برای بعد از گذشت چند روز از زایمانتان بگذارید. به این ترتیب، عزیزانتان میفهمند شما چه میخواهید و دیگر کسی بدون اعلام قبلی به دیدنتان نمیآید.
تعیین یک یا دو روز برای رفتوآمدها: هرچند این کار میتواند خیلی جدی و رسمی به نظر برسد، اما اگر شما دوست و فامیل خیلی زیادی دارید که مشتاق دیدن نوزادتان هستند یا برخی از اعضای خانواده یا دوستانتان به خوبی با هم کنار نمیآیند، این کار به شما کمک خواهد کرد. همچنین ممکن است شما بخواهید وقت بیشتری برای برقراری ارتباط عاطفی با نوزاد در کنار همسرتان داشته باشید یا یک روز را در هفته برای تنها بودن با مادر و پدرتان اختصاص دهید. بهتر است بیدلیل نگران نشوید و خجالت نکشید و با خنده و خیلی راحت به اطرافیانتان بگویید در برخی از روزها رفتوآمد تعطیل است.
شیرینی و تنقلات پذیرایی: شما هم ممکن است از گرفتن گلهایی که اقوام و دوستان میآورند خوشحال شوید، اما اگر دوست داشته باشید میتوانید گاهی اگر دوستان نزدیکتان پرسیدند که چه چیزی میتوانند برایتان بیاورند، خجالتی نباشید و به جای آوردن گل که تا چند روز بعد پژمرده میشود و گلدان و زیر آن نیز نیاز به تمیز کردن دارد، چیزی مثلاً خوراکی یا شیرینیای را که برای پذیرایی لازم دارید نام ببرید. همچنین داشتن ذخیرهای از تنقلات و نوشیدنیها که مهمانان بتوانند خودشان بیاورند و از آنها میل کنند، به این معناست که کار و هزینۀ شما نیز کمتر خواهد بود.
غیر از موارد گفتهشده، اگر شما فرزندان بزرگتری هم در خانه دارید، لازم است برای ملاقات کودکانتان با نوزاد جدید چه در بیمارستان و چه بعد از آمدن به خانه، راهکارهایی را در نظر بگیرید و برنامهریزی کنید. آشنایی و نحوهٔ ارتباط کودکانتان با عضو جدید خانواده، اثرهای مثبتی را در آیندهٔ آنها خواهد داشت.