مشکلات جسمی ناشی از شیردهی یا شیر ندادن به نوزاد
تغییرات هورمونی پس از زایمان منجر به شروع تولید شیر در سینههای شما میشود و شیردهی به نوزاد و کودکان شیرخوار مزایای بسیاری برای مادر و کودک دارد. با این وجود شیر دادن یا شیر ندادن به نوزاد، هر دو ممکن است همراه با بروز مشکلاتی اولیه در تازهمادران باشد. در این مطلب میتوانید با مشکلات جسمی هنگام شیر دادن و در صورت تصمیمتان برای ندادن شیر به نوزاد به علت داشتن یک مشکل پزشکی یا دلایل دیگر آشنا شوید.
مشکلات جسمی ناشی از شیردهی
نوزادان در طول چند روز اول پس از تولد شیر ی را از سینۀ مادر دریافت میکنند که کلستروم یا آغوز نامیده میشود که مادهای زرد رنگ و غلیظ است که سینههای شما در دوران بارداری تولید میکند. مکیدن نوزاد شیرخوار باعث تحریک ترشح هورمون پرولاکتین و هورمون اکسیتوسین میشود که پرولاکتین باعث تحریک تولید شیر میشود و اکسیتوسین باعث انقباض کیسه و مجاری شیر و هدایت شیر به نوک سینههای شما میشود.
اگر اولین دفعات شیردهی باعث احساس گرفتگی و درد در ناحیۀ زیر شکم شود، به این دلیل است که هورمون اکسیتوسین باعث انقباضات رحمی نیز میشود. با آمدن شیر اصلی به سینهها که معمولاً دو تا سه روز پس از زایمان اتفاق میافتد، ممکن است سینهها متورم، حساس و سفت شود و پُری ناراحتکنندهای داشته باشد. این وضعیت ورم سینه نامیده میشود که باید بعد از یک یا دو روز بهتر شود و شیر دادن به نوزاد اغلب بهترین کاری است که میتوانید برای تسکین این ناراحتیها انجام دهید.
در واقع، شیردهی مکرر از همان آغاز تولد و تخلیۀ مداوم پستانها از شیر، گاهی کاملاً مانع از ورم سینه میشود. راهکارهای دیگری برای پیشگیری از ورم سینه، استراحت زیاد و یک رژیم غذایی سالم و متعادل در دوران شیردهی است. دیگر مواردی که ممکن است در دوران شیردهی برای شما ایجاد مشکل کند شامل سینههای متورم و پرخون یا احتقان پستان، ترک و خونریزی نوک سینه و دردناکی نوک سینه است که با شناخت درست این موارد، میتوانید آنها را برطرف یا از بروزشان پیشگیری کنید. همچنین گاهی زیاد بودن شیر مادر، کم بودن شیر مادر، خروج شیر همراه با درد و عارضۀ برفک در شیردهی ممکن است در این دوران اتفاق بیفتد که بهتر است از تمام اینها نیز اطلاع کافی داشته باشید تا در صورت وقوع بتوانید آنها را برطرف یا به پزشک مراجعه کنید.
مشکلات جسمی ناشی از شیر ندادن به نوزاد
برخی از مادران به دلایلی مثل یک علت پزشکی یا مشکلی خاص و طبق نظر پزشکشان مجبور میشوند که شیردهی به نوزادشان را متوقف کنند. اما لازم است بدانید که حتی اگر به نوزاد خود شیر ندهید، سینههای شما باز هم شروع به تولید شیر خواهد کرد و طی چند روز پس از زایمان ورم میکند. این وضعیت ممکن است درد زیادی ایجاد کند که چند روز طول بکشد و در سه تا پنج روز پس از زایمان به اوج خود برسد. در این صورت بهتر است همیشه یک سوتین نگهدارندۀ خوب بپوشید و یک کمپرس سرد روی سینههای خود قرار دهید تا ورم و درد را کاهش دهد و به مهار تولید شیر کمک کند. برای محافظت از پوست خود نیز لازم است کمپرس سرد را در یک پارچۀ نخی تمیز بپیچید. خشک شدن کامل شیر مادر میتواند چند هفته زمان ببرد.
در صورت نیاز میتوانید از استامینوفن معمولی یا ایبوپروفن برای تسکین درد استفاده کنید. اگر دچار ناراحتی زیادی هستید، میتوانید پس از تأیید پزشکتان مقداری از شیر سینههایتان را بدوشید؛ فقط به اندازهای که این وضعیت کمی قابلتحملتر شود. اما این کار به شکل مداوم و زیاد هم توصیه نمیشود، چون دوشیدن شیر ممکن است روند خشک شدن شیر را طولانیتر کند، زیرا تحریک نوک سینه و خالی کردن سینه به بدنتان علامت تولید شیر بیشتری را میدهد. از گرما دادن به سینههای خود نیز پرهیز کنید، زیرا این کار نیز میتواند باعث تولید شیر شود.