درست است نوزادانی که در نواحی مرتفع به دنیا میآیند وزن کمتری دارند؟
هرچند این گفته درست است، ولی همهٔ نوزادان متولدشده در مناطق کوهستانی کوچک نیستند. پژوهشگران دریافتهاند نوزادانی که در نواحی مرتفع و بالاتر از ۲۵۰۰ متر به دنیا میآیند حدوداً سه برابر بیشتر از نوزادانی که در نواحی کمارتفاع به دنیا میآیند، احتمال داشتن وزن پایین به نسبت سنشان را دارند.
در یک پژوهش این نتیجه به دست آمد؛ نوزادانی که بین هفتهٔ ۲۸ تا ۳۵ بارداری در ارتفاعات بلند به دنیا آمدند کوچکتر از همتایان زودرسشان در نواحی کمارتفاع نبودند، اما نوزادانی که بعد از این هفتهها به دنیا آمدند به میزان قابل توجهی کوچکتر از نوزادان متولدشده در نواحی کمارتفاع بودند. محققان میگویند موضوع نداشتن زمان برای رشد نیست، بلکه موضوع نداشتن منابع رشد است.
فشار کمتر در ارتفاعات بلند به معنای آن است که اکسیژن کمتری در هوا وجود دارد. کارشناسان معتقدند این باعث میشود جنین اکسیژن کمتر و همچنین مقدار کمتری از دیگر مواد مغذی دریافت کند. این نتایج به ویژه در سه ماهةهٔ سوم بارداری آشکار هستند، یعنی زمانی که نرخ رشد جنین و نیاز او به اکسیژن و مواد مغذی در اوج خود است.
پژوهشگران همچنین دریافتهاند نوزادان زنان بومی مناطق پرارتفاع کمتر تحت تأثیر فاکتور ارتفاع قرار میگیرند. برای مثال، زنانی که اجدادشان برای نسلها در ارتفاعات کوهستانی زندگی کردهاند، نوزادانی سنگینوزنتر از زنانی که به تازگی به آن مناطق مهاجرت کردهاند به دنیا میآورند.