از چه سنی میتوان به کودک یک وقفۀ تربیتی داد؟
وقفه در اصل به معنای مستقیم پاسخ ندادن به رفتار منفی و ناپسند کودک است و یکی از سؤالات والدین در مورد تربیت کودکشان و استفاده از وقفههای تربیتی مربوط به زمان درست یا سن مناسب کودک برای اعمال یک وقفۀ تربیتی است. در این مطلب میتوانید با نکاتی در جواب به این سؤال آشنا شوید.
سن کودک برای استفاده از وقفۀ تربیتی
برخی کارشناسان کودک معتقدند که از ۱۲ ماهگی هم میتوان وقفههای تربیتی را در مورد کودکان انجام داد، اما وقفه باید تنها و فقط به عنوان آخرین راه چاره برای کنترل رفتار کودک و آموزش به او در نظر گرفته شود. در مورد کودکان یک ساله، بهترین استفاده از وقفه فقط به عنوان فرصتی برای کمک به آرام شدن کودک است و هرچند در ۱۸ ماهگی برخی از کودکان توانایی درک این را دارند که با اعلام وقفه شما دارید آنها را از یک موقعیت خاص جدا میکنید، اما این بدان معنا نیست که وقفه یک تکنیک و روش انضباطی همیشه اثرگذار است.
کارشناسان تربیت کودک میگویند که مفهوم اصلی وقفه نباید از دست برود و این اتفاق در صورتی میافتد که والدین و مراقبان کودک از وقفههای تربیتی بیش از حد استفاده کنند، به ویژه برای کودکان زیر سه سال.
به گفتۀ یک آکادمی طب اطفال معتبر، وقفهها برای کودکان دو ساله و سه تا پنج ساله وقتی قانونی خاص را نقض کردهاند و پیامد آن را میدانند بهتر جواب میدهد. وقتی دو سالگی کودکتان تمام شده است، معمولاً میتواند بین هل دادن برادرش و اعلام وقفه ارتباط برقرار کند اما از طرفی، حتی یک کودک سه ساله هم ممکن است به چند تکرار نیاز داشته باشد تا بالاخره مفهوم یک قانون را خوب درک کند.
در مورد تربیت کودکان دو تا چهار ساله بیشتر بدانید.
نکاتی برای استفاده از وقفۀ تربیتی کودک
در حال حاضر، وقفه معمولاً شامل واداشتن کودک به تنها نشستن روی یک صندلی خاصی برای مدت زمان مشخصی یعنی معمولاً یک دقیقه به ازای هر سال از عمر کودک است و بهتر اینکه شما نیز در کنارش بنشینید. اما هیچ شواهدی وجود ندارد که استفاده از قاعدۀ یک دقیقه به ازای هر سال از عمر کودک به شکل کامل و قطعی مؤثر باشد، یا اینکه اصلاً خود وقفهها همیشه تأثیری داشته باشند، بنابراین به والدین توصیه میشود که از این روش انظباطی بهندرت استفاده کنند نه با دست خیلی باز و مداوم یا برای واکنش به هر رفتاری از سمت کودک.
همچنین به یاد داشته باشید که کودکان نوپا وقتی خسته، گرسنه یا بیمار هستند، بیشتر احتمال سرپیچی و نافرمانی دارند، پس اگر شما به حالات روحی کودکتان آگاه باشید، برای مثال، در زمان چرت زدن در طول روز بهتر است او را به فروشگاه نبرید، چون با این کار و تشخیص و شناخت رفتار و خلق کودکتان میتوانید از بروز رفتارهای نادرست از سمت کودک پیشگیری کنید و استفاده از وقفههای تربیتی را فقط برای سوءرفتارهای جدی کودکتان نگه دارید.
****
استفاده از محتوای مادرشو؛ مطلب و عکس، بدون ذکر منبع و بدون لینک به صفحهٔ اصلی هر مطلب، پیگرد قانونی دارد.