سفر با هواپیما و داشتن پروازی راحت
هواپیما معمولاً به عنوان وسیلهای امن و سریع برای سفر شناخته میشود. پرواز با هواپیما در صورت تأیید پزشک برای زنان باردار مشکلی ندارد. اگر شما در دوران بارداری قصد سفر با هواپیما را دارید، بهتر است نسبت به خطرها و مشکلات پرواز با هواپیما آگاهی کافی داشته باشید تا در طول پرواز، استرس و نگرانی کمتری را تجربه کنید. در این مطلب میتوانید با نکاتی برای داشتن یک پرواز راحت آشنا شوید.
نگرانیهای سفر با هواپیما
سفر کردن با هواپیما در دوران بارداری ممکن است نگرانیهایی برای شما ایجاد کند. اگر اطلاعات کافی در مورد خطرهای پرواز داشته باشید، میتوانید بدون هیچکدام از این نگرانیها سفر کنید. پزشک شما، اولین و بهترین کسی که میتواند شما را در این زمینه راهنمایی کند و لازم است قبل از هر اقدامی با او مشورت کنید. برخی از نگرانیهای معمول پرواز در دوران بارداری شامل موارد زیر است:
زمان سفر و مجوز هواپیما: یکی از نکاتی که در مورد سفر کردن باید در نظر داشته باشید، زمان سفر است. بهترین زمان برای سفر در دوران بارداری، سه ماهۀ دوم و حدوداً از هفتۀ ۱۴تا ۲۷ بارداری است. در این زمان، حالت تهوع صبحگاهی کم شده است و شما انرژی بیشتری نسبت به قبل دارید. همچنین احتمال سقط جنین تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است، اما بدانید که حتی بین هفتههای ۱۴ تا ۲۷ نیز برای سفر با هواپیما، باید با پزشکتان صحبت کنید. درصورتیکه او سفر کردن با هواپیما را برای شما مناسب بداند، با یکی از دفاتر شرکت هواپیمایی که قصد خرید بلیت از آن را دارید تماس بگیرید و دربارۀ قوانین پرواز برای زنان باردار با دقت از آنها سؤال کنید. طبق قوانین برخی از خطوط هواپیمایی، سفر کردن زنان باردار در هر زمانی باید همراه با نظر کتبی پزشک در رابطه با این موضوع باشد که سفر هوایی برای شما خطری ندارد و در نامهای، سن بارداری و سابقۀ سقط جنین یا زایمان زودرس شما را درج کند. در برخی موارد، در ماههای آخر بارداری نیاز است که شما توسط پزشک معتمد شرکت هواپیمایی نیز معاینه و در صورت تأیید او پرواز کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که بعد از هفتۀ ۳۵ بارداری، معمولاً برای شما مجوز پرواز صادر نخواهد شد و پرواز در این زمان توصیه نمیشود. همچنین سعی کنید از پروازهای طولانی و بیشتر از چهار ساعت در دوران بارداری نیز پرهیز کنید.
گیتهای بازرسی: دومین نگرانی زنان باردار برای سفر در بارداری میتواند اشعههای موجود در گیتهای بازرسی باشد. در برخی از فرودگاهها برای بازرسی کامل و کشف موارد مخفی از اشعۀ ایکس استفاده میشود. همچنین ممکن است برای شناسایی اجسام فلزی، نوعی اشعۀ مغناطیسی هم به کار گرفته شود. میزان این اشعهها بسیار کم است و معمولاً در بارداریهای کمخطر هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. با این حال اگر نگران هستید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید و به مسئول گیت بازرسی نیز موضوع بارداری خود را اطلاع بدهید.
فشار هوا و اکسیژن داخل کابین: بعد از اینکه پزشک تأیید کرد که شما میتوانید با هواپیما سفر کنید، دیگر نیازس به نگرانی نیست. زیرا پزشک شما یا پزشک معتمد شرکت هواپیمایی با توجه به خطرهای احتمالی پرواز، مجوز شما را صادر میکند و اگر شما دچار فشار خون یا تنگی نفس باشید، احتمالاً به شما اجازۀ پرواز نخواهند داد. هنگام پرواز هواپیما در ارتفاع بالا، فشار هوا و میزان اکسیژن کاهش مییابد، اما چون میزان تغییر در کابین اندک است، تأثیری بر یک بارداری کمخطر نخواهد داشت. اگر هنگام پرواز احساس تنگی نفس یا خفگی کردید، مهماندار را آگاه کنید و نگران نباشید، معمولاً از قبل برای این موارد تدابیری در نظر گرفته شده است. نکتۀ مهم این است که حتماً شرکت هواپیمایی و مهماندار از بارداری شما با خبر باشند تا بتوانند در مواقع لزوم از شما و کودکتان محافظت کنند. پنهان کردن بارداری به وسیلۀ مانتوی گشاد یا چادر، اصلاً به نفع شما نیست.
تکانهای هواپیما: در طول پرواز شاید متوجه تکانهای هواپیما شده باشید. این تکانها و همچنین ضربه و تکانهایی که هواپیما هنگام نشستن بر زمین ایجاد میکند، خطری برای شما و جنین ندارد. جنین درون رحم شما و دورن کیسۀ آب به خوبی محافظت میشود. ممکن است تکانهای هواپیما در ماههای اول بارداری باعث احساس تهوع یا نگرانی شما شود. بهتر است خونسردی خود را حفظ و سعی کنید با تنفس مناسب و عمیق، شرایط را کنترل کنید.
نکاتی مفید جهت پرواز با هواپیما
رعایت برخی از نکات در طول سفر با هواپیما میتواند پرواز را برای شما راحتتر کند. برای داشتن آرامش بیشتر هنگام سفر با هواپیما بهتر است موارد زیر را به یاد داشته باشید:
- کمی زودتر از همیشه به فرودگاه مراجعه کنید تا بتوانید زودترکارت پروازتان را بگیرید.
- بهتر است صندلی شما نزدیک دستشویی باشد. این درخواست خود را به متصدی ارائه کارت پرواز بگویید.
- سعی کنید روی صندلی کنار راهرو بنشینید تا اگر امکان داشت در طول پرواز کمی قدم بزنید.
- بارداری خود را هنگام سوار شدن به هواپیما به مهماندار اطلاع بدهید.
- هنگامی که روی صندلی نشستهاید، پاهای خود را به سمت جلو بکشید و آنها را حرکت بدهید. با این کار به گردش بهتر خون در پاها کمک میکنید.
- بهتر است در زمان پرواز کفش راحتی به پا داشته باشید.
- حتماً یک بطری آب همراه داشته باشید و برای جلوگیری از دهیدراته شدن یا از دست دادن آب بدن، به طور منظم آب بنوشید.
- هنگام پرواز کمربند خود را زیر شکم و روی مفصل ران ببندید و اگر کمربند برایتان تنگ بود، به مهماندار بگویید تا او این مشکل را حل کند.
- در طول پرواز، آرامش خود را حفظ کنید و به نکات مثبت سفرتان فکر کنید.
- مطمئن شوید که کیسهای برای زمانی که حالت تهوع دارید، نزدیک شما باشد.
- پیش از بلند شدن هواپیما از زمین، شروع به مکیدن یک آبنبات شیرین کنید.