معاینات دندانپزشکی پیش از بارداری
دندانهای شما یکی از موارد مهمی است که باید پیش از بارداری به آنها رسیدگی کنید. به همین دلیل، بهتر است قبل از اقدام به بارداری برای معاینات و درمان مشکل دندان و لثه خود به پزشک مراجعه کنید. در این مطلب میتوانید با دلایل اهمیت سلامت دهان و دندانها، ضرورت مراجعه به دندانپزشک و خودمراقبتی دهان و دندان قبل و بعد از بارداری آشنا شوید.
اهمیت سلامت دهان و دندان
قبل از این که تصمیم به باردار شدن بگیرید، باید از سلامت دندانها و لثههای خود اطمینان حاصل کنید. باردار شدن سلامت دهان و دندان را تحت تأثیر قرار میدهد و اگر سلامت دهان و دندان شما در وضعیت ایدهآلی نباشد، بارداری شما دچار خطر خواهد شد. احتمال بروز انواع مشکلات دهان و دندان به خاطر تغییرات هورمونی در دوران بارداری بیشتر است.
پوسیدگی دندان در صورت درمان نشدن ممکن است باعث گسترش عفونت به دیگر بخشهای بدن شود که در دوران بارداری مسئلۀ بسیار ناخوشایندی است. همچنین بیماریهای جدی لثه منجر به ایجاد مشکل در بارداری میشود. در کنار معاینات عمومی پیش از بارداری و زنان باید معاینۀ دهان و دندان را نیز به برنامۀ خود اضافه کنید.
ضرورت مراجعه به دندانپزشک
اگر شما هم از افرادی هستید که معاینۀ دندانپزشکی را سالها به تعویق انداختهاید، اکنون زمان آن رسیده است که دست از تنبلی بردارید و با دندانپزشک تماس بگیرید. معاینات دندانپزشکی پیش از بارداری فرصتی برای انجام عکسبرداری ضروری دندانهاست، زیرا بعد از بارداری بهتر است جنین در معرض اشعههای ناشی از عکسبرداری قرار نگیرد.
همچنین الان زمان مناسبی برای برطرف کردن مشکلات دهان و دندان است؛ ترمیم و روکش کردن دندان و ترمیم لثه. با این وجود که انجام مراقبتهای دندانپزشکی در دوران بارداری در صورت رعایت جانب احتیاط خطری ندارد، انجام مراقبتهای دندان پیش از بارداری مسلماً هوشمندانهتر است. اگر شما از آن دسته افرادی هستید که همواره به سلامت دهان و دندان خود اهمیت میدهید و دندان خرابی ندارید، میتوانید با گرفتن وقت جرمگیری دندان، از دوران بارداری استقبال کنید.
دلایل دیگری نیز برای مراجعه به دندانپزشک وجود دارد. هورمونهای بارداری باعث میشود دندانها مستعد پوسیدگی شود که دلیل مهمی برای مراجعه به دندانپزشک پیش از بارداری است. لثهها نیز در دوران بارداری متورم، ملتهب و مستعد خونریزی میشود. حساس شدن و تورم لثهها باعث میشود بیشتر در معرض آلودگی باکتریایی و تشکیل پلاک قرار گیرند که این مسئله در برخی زنان باعث التهاب لثه میشود.
درمان نشدن التهاب لثه میتواند تبدیل به عارضۀ جدیتری به نام پریودنتیت شود که با بروز عوارض مختلفی در دوران بارداری نظیر دیابت بارداری، زایمان زودرس و پرهاکلامپسی مرتبط است. به همین دلیل، بهتر است هر مشکلی را پیش از باردار شدن برطرف کنید تا تبدیل به مشکل جدیتری نشود. درصورتیکه لثهها یا دندانهای شما نیاز به مراقبت خاصی دارند با دندانپزشک خود در این مورد مشورت و برنامهریزی کنید. اگر مشکلات زیادی از نظر بهداشت دهان و دندان دارید، پیش از باردار شدن زمانی را به درمان هر کدام از آنها اختصاص دهید.
خودمراقبتی دهان و دندان قبل و بعد از بارداری
برای مراقبت از دندانهای خود قبل و بعد از بارداری، نسبت به استفاده از نخ دندان و مسواک سختگیر باشید. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید و برای کاهش باکتریهای موجود در دهان، روی زبان خود را نیز مسواک بزنید. اگر پس از هر وعدۀ غذایی مسواک نمیزنید، آدامسی بجوید که با زایلیتول شیرین شده است. جویدن آدامس باعث افزایش بزاق میشود و دندانها را تمیز میکند. آدامسهای حاوی زایلیتول به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند، یک جرعه شیر بنوشید، کمی پنیر را به آهستگی بجوید یا مقداری آجیل بخورید.
این سه مورد به شستن کربوهیدراتهای باقیمانده از روی دندانها کمک میکنند و اسیدهای باقیمانده در دهان که باعث پوسیدگی دندان میشوند را خنثی میکنند. در ضمن مراقب وعدههای غذایی و میانوعدههای خود باشید. مصرف قندهای ساده مثل شکلات و نوشابه را کاهش دهید، غذاهایی را مصرف کنید که ویتامین C بیشتری دارند، زیرا باعث تقویت لثهها و مانع از خونریزی آنها میشود و با مصرف غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین D، سلامت استخوانها و مینای دندان خود را تضمین کنید، حتی اگر در معاینات پیش از بارداری دهان و دندان به مشکلی برنخوردهاید، هنگامی که متوجۀ بارداری میشوید، مجدداً به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز جرمگیری یا معاینۀ دندانها و لثهها برای شما انجام شود.