چرا کودکان دندان‌قروچه می‌کنند: علل و درمان

چرا کودکان دندان‌قروچه می‌کنند: علل و درمان

دندان‌قروچه یا بروکسیسم (Bruxism) چیست و چرا اتفاق می‌افتد؟ در این مطلب با دندان‌قروچه در کودکان و علل آن آشنا شوید.

چرا کودکان دندان‌‌قروچه می‌کنند؟

کارشناسان به طور دقیق نمی‌دانند چه عاملی باعث به هم ساییدن دندان‌ها یا در اصطلاح دندان‌پزشکی بروکسیسم می‌شود، اما چند مورد را به عنوان علل دندان‌قروچه مطرح می‌کنند، مثل تنش یا اضطراب، دردهایی مثل درد گوش یا درد دندان درآوردن و مال اکلوژن (Malocclusion) که یک اصطلاح دندان‌پزشکی به معنی همتراز نبودن و جفت شدن غیرطبیعی دندان‌ها روی یکدیگر است. همچنین برخی کارشناسان می‌گویند مشکلات تنفسی ناشی از گرفتگی بینی یا آلرژی‌ها نیز ممکن است در این رفتار نقش داشته باشد و شاید دلیل دندان‌قروچه فقط این باشد که کودک در حال عادت به داشتن دندان در دهانش است.

دندان‌قروچه در بین کودکانی که اولین دندان‌های خود را درمی‌آورند، یعنی تقریباً در چهار یا هفت ماهگی غیرشایع نیست. این رفتار همچنین در بچه‌هایی که شروع به درآوردن دندان‌های دائمی خود در حدود شش سالگی می‌کنند شایع است. سن متوسط ​​شروع این عادت در کودکان در حدود سه سال و نیم است و میانگین سن برای توقف این عادت شش سالگی است، هرچند افراد از همهٔ گروه‌های سنی نیز ممکن است دندان‌‌قروچه را تجربه کنند.

اگر خود شما دندان‌قروچه دارید، احتمال اینکه کودکتان این کار را انجام دهد کمی بیشتر است. همچنین اگر او آبریزش دهان دارد یا در خواب حرف می‌زندد، بیشتر احتمال دارد که دندان‌هایش را به هم بساید. تقریباً تمام دندان‌قروچه‌ها در شب اتفاق می‌افتد، هرچند بعضی از بچه‌ها این کار را در طول روز نیز انجام می‌دهند.

آیا دندان‌قروچه برای کودک ضرر دارد؟

دندان‌قروچه اغلب بدتر از چیزی که واقعاً هست به نظر می‌رسد، آن هم در نظر والدین کودک! ولی به احتمال زیاد کودک شما به دندان‌هایش آسیبی نمی‌رساند و به زودی این عادت را کنار خواهد گذاشت. با این حال، لازم است دندان‌قروچه‌ٔ فرزندتان را با دندان‌پزشکش در میان بگذارید تا او بتواند دندان‌هایش را از نظر ساییدگی و هر گونه مشکل ناشی از آن، مانند بازشدگی پالپ یا مغز دندان و پوسیدگی یا شکستگی دندان بررسی کند. همچنین اگر کودک در طول روز از درد صورت یا فک شکایت می‌کند او را نزد دندان‌پزشک ببرید، زیرا این می‌تواند نتیجه‌ٔ به هم ساییدن دندان‌ها باشد.

دندان‌قروچه چطور درمان می‌شود؟

اگرچه صدای دندان‌‌قروچه می‌تواند برای والدین اضطراب‌آور باشد، اما فقط لازم است منتظر بمانید تا کودکتان بزرگ‌تر شود و از این عادت رهایی یابد. در این فاصله بهتر است سعی کنید برنامه‌ٔ روتین آرامش‌بخشی برای پیش از خواب کودکتان ایجاد کنید. مثلاً پشتش را مالش دهید و بیشتر ناز و نوازشش کنید.

اگر فرزندتان در حال دندان درآوردن است یا به عفونت گوش مبتلاست، مطالب مادرشو در این رابطه را بخوانید تا راهکارهای درمانی و آرام کرد کودک را پیدا کنید یا از پزشک اطفال برای رفع ناراحتی کودک سؤال کنید. برخی از والدین می‌گویند که وقتی کودکشان شروع به ساییدن دندان‌های خود می‌کند به او پستانک می‌دهند، اما این کار دندان‌قروچه را درمان و رفع نخواهد کرد.

اگر در وضعیت قرارگیری دندان‌های فرزندتان مشکلی وجود داشته باشد، ممکن است یک دندان‌پزشک اطفال بتواند آنها را صیقل دهد تا همتراز شوند. به کودکان بزرگ‌تر که مرتب دندان‌قروچه می‌کنند، گاهی اوقات محافظ شبانه یا نایت‌گارد داده می‌شود. این محافظ یک وسیلهٔ پلاستیکی متناسب با سایز دهان برای جلوگیری از کلید کردن دندان‌ها با فشار و محکم بستن فک‌ها و دندان‌ها و پیشگیری از دندان‌قروچه هنگام خواب است. اما احتمالاً دندان‌پزشک فرزندتان تا زمانی که کودک شما حداقل تعدادی دندان دائمی دارد، یعنی در حدود پنج سالگی، این کار را انجام نخواهد داد.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط