خونریزی غیرطبیعی و شدید پس از زایمان

خونریزی غیرطبیعی و شدید پس از زایمان

بعد از زایمان طبیعی یا سزارین، همۀ مادران خونریزی واژینال دارند. با توجه به این موضوع که هر مقدار خونریزی از واژن بعد از گذراندن نه ماه بارداری بدون قاعدگی ممکن است باز هم به نظرتان زیاد برسد، اما لازم است بدانید که خونریزی طبیعی بعد از زایمان با خونریزی غیرطبیعی فرق دارد. در این مطلب می‌توانید با خونریزی غیرطبیعی پس از زایمان و موارد نیازمند مراجعه به پزشک برای درمان خونریزی‌های شدید پس از زایمان آشنا شوید.

خونریزی‌های غیرطبیعی

خونریزی بعد از زایمان به رنگ قرمز روشن است. در یکی دو روز اول، شاید بهتر باشد از پوشک‌های بزرگ پس از زایمان یا نوارهای بهداشتی خیلی بزرگ استفاده کنید و با کمتر شدن خونریزی می‌توانید از نوار بهداشتی همیشگی‌تان استفاده کنید. اما گاهی خونریزی بسیار شدید‌تر از خونریزی معمولی است که به آن، خونریزی شدید بعد از زایمان می‌گویند. خونریزی شدید بعد از زایمان ممکن است به صورت اولیه و نزدیک به زمان زایمان در ۲۴ ساعت بعد از زایمان یا ثانویه و با گذشتن زمان مشخصی از روز زایمان بین ۲۴ ساعت تا ۱۲ هفته بعد از زایمان رخ دهد.

خونریزی بعد از زایمان، معمولاً بلافاصله بعد از زایمان در شدید‌ترین حالت ممکن قرار می‌گیرد. اگر وقتی فرزندتان را از بیمارستان به خانه آوردید، خونریزی‌تان کمی بیشتر شد نگران نشوید، زیرا گاهی خونریزی ممکن است نشانۀ این باشد که زیاد سر پا ایستاده یا راه رفته‌اید و تحرکتان بیش از اندازه بوده است، پس اگر فعالیت داشتید و بعد از گذشت یک ساعت، پد یا نوار بهداشتی‌تان کاملاً و از جلو تا پشت خیس شد، بهتر است کمی دراز بکشید، اما اگر خونریزی شما بعد از استراحت کردن نیز به همان میزان ادامه یافت یا لخته‌هایی بزرگ‌تر از حد معمول در پریودهای قبلی، از بدنتان خارج شد، فوری و خیلی سریع با پزشکتان یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید یا به بیمارستان بروید.

در برخی مواقع دلیل لخته‌های خون و خونریزی شدید، عارضه‌ای به نام باقی ماندن بقایای جفت در رحم است یعنی وضعیتی که بخشی از جفت بعد از زایمان در رحم باقی می‌ماند. باقی ماندن جفت در رحم باعث خونریزی شدید و پایین آمدن فشار خون می‌شود. مادری که جفت بعد از زایمان در رحمش باقی مانده باشد، ممکن است حتی بیهوش یا دچار حالت شوک شود. بنابراین بهتر است بعد از زایمان تنها در خانه نمانید تا در شرایط اضطراری، مراقب و همراه شما بتواند با اورژانس تماس بگیرد.

موارد نیازمند مراجعه به پزشک

در صورت بروز شرایط زیر، لازم است با اورژانس تماس بگیرید:

  • شدید شدن ناگهانی خونریزی
  • خیس شدن بیشتر از یک پد در یک ساعت
  • ادامۀ خونریزی به همان رنگ قرمز روشن اولیه و زیاد
  • دفع لخته‌های خون بزرگ‌تر از حالت معمول آن در پریودهای قبلی‌تان
  • در صورت داشتن احساس سرگیجه یا غش
  • ضربان قلب تند یا نامنظم
  • تهوع و استفراغ

درمان‌های لازم با توجه به علت ایجاد خونریزی در مادران متفاوت است. برخی از این درمان‌ها ممکن است شامل دریافت مایعات برای جبران خون از دست‌رفته، مواردی برای بستن محل خونریزی، ماساژ رحمی برای کمک به انقباض رحم و خروج لخته از آن، اکسیژن‌رسانی به مادر، خروج بقایای جفت و موارد دیگری باشد.

وقتی درمان مناسب برای قطع خونریزی انجام شد، لازم است با مراقبت و استراحت کافی به بهبود سریع‌تر خود کمک کنید. همچنین در صورت بروز نشانه‌هایی از تب یا لرز، ترشحات واژینال بدبو یا درد در دو طرف پایین شکم نیز لازم است با ماما یا پزشکتان تماس بگیرید، زیرا این علائم ممکن است از نشانه‌‌های عفونت باشد.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط