شیردهی با فنجان یا لیوان به نوزاد

شیردهی با فنجان یا لیوان به نوزاد

برخی نوزادان به هر دلیلی ممکن است نتوانند از طریق سینهٔ مادرشان شیر بخورند که این موضوع می‌تواند موقتی یا دائمی باشد. به عنوان مثال مادری که دچار یک نوع بیماری مشخص است و نمی‌تواند از طریق سینه‌ به کودکش شیر بدهد یا کودک زودرسی که فعلاً توانایی مکیدن ندارد. این کودکان را می‌توان با وسایلی مثل سرنگ یا قطره‌چکان، فنجان مخصوص نوزاد، قاشق‌ یا لیوان مخصوص نوزاد که پزشک کودک شما برایتان مشخص کرده است تغذیه کرد. اما غیر از این موارد شما می‌توانید وقتی مشکلی نیز وجود ندارد گاهی برای شیر دادن به کودک به جای دادن شیشه‌شیر از لیوان استفاده کنید. در این مطلب می‌توانید با مواردی در رابطه با شیر دادن با لیوان مخصوص به نوزاد آشنا شوید.

شیر دادن به نوزاد با فنجان

شما هم ممکن است به این سؤال برخورده باشید که آیا می‌توان شیشه‌شیر را از ابتدا کنار گذاشت و شیر خوردن را از لیوان را به نوزاد آموزش داد؟ طبق نظر بیشتر پزشکان، نوزادانی را که به هر دلیلی نمی‌توانند از سینهٔ مادرشان شیر بخورند، می‌توان از همان آغاز برای شیر خوردن از یک فنجان کوچک آموزش داد. همچنین در موارد معمول دیگر نیز می‌توانید به جای دادن شیشه‌شیر به کودک، از یک لیوان استفاده کنید که این کار بستگی به خودتان و میزان وقت، صبر و تحمل شما دارد.

این را نیز بدانید که اگر کودکتان هیچ مشکلی ندارد و هرچند بهتر است کودکان را در سن پایین به شیر خوردن از لیوان عادت دهید، اما نه قبل از یک ماهگی یعنی زمانی که روال شیردهی از سینه هنوز به خوبی تثبیت نشده است، بلکه این کار را به تدریج انجام دهید و در زمانی که بدن شما به خوبی شیر کافی برای کودکتان را تأمین می‌کند و آن هم مثلاً برای یک وعده تغذیه در طول روز تا میزان تولید شیر سینهٔ شما کم نشود، زیرا هرچه کودک سینه‌ٔ مادرش را بیشتر بمکد، بدن شما شیر بیشتری تولید خواهد کرد. همین‌طور اگرمی‌خواهید به سر کار برگردید، از چند هفته قبل شروع کنید تا فرزندتان زمان کافی برای عادت کردن به این روش تغذیه را داشته باشد.

نحوهٔ آموزش شیر دادن به نوزاد از فنجان

اگر کودک شما نیز اصلاً شیشه‌شیر را نمی‌گیرد، غیرطبیعی نیست که خودتان را سرزنش کنید و شروع به بررسی احتمالاتی در گذشته کنید تا خودتان را مقصر بدانید. اما این فکر درستی نیست، زیرا برخی از کودکان هرگز شیشه‌شیر را قبول نمی‌کنند. دیگران و اطرافیان نیز ممکن است به شما بگویند که اگر صبر کنید و به او از سینه شیر ندهید، در نهایت به اندازهٔ کافی برای قبول کردن شیشه‌شیر گرسنه خواهد شد که این هم لزوماً راهکار خوب و درستی نیست، چون گرسنه گذاشتن یک کودک برای مدت طولانی فکر خوبی نیست و لازم نیست زمان صرف غذا آن هم برای یک کودک به یک میدان نبرد تبدیل شود. اما اگر همهٔ تلاش‌هایتان برای تغذیهٔ کودک با شیشه‌شیر شکست خورده است می‌توانید یک لیوان را هم امتحان کنید. به این شکل که:

  • شیرتان را بدوشید یا شیر خشک را آماده کنید.
  • مقداری از شیر را در یک فنجان بریزید.
  • کودک را در حالت نشسته در یک دست نگه دارید.
  • لیوان را به دهان او ببرید.
  • آن را به آرامی کج کنید تا کمی شیر مادر یا شیر خشک به دهانش بریزد. ​
  • کودکتان ابتدا آن را لیس می‌زند و سپس می‌فهمد که باید آن را بنوشد.
  • همچنین می‌توانید از یک قاشق داروخوری مخصوص کودک یا قاشق چای‌خوری برای ریختن شیر به دهانش استفاده کنید.

مزایا و معایب شیر دادن به نوزاد با فنجان

شیر دادن با فنجان به نوزاد مزایایی دارد. یکی از مزیت‌ها این است که با این روش دیگر احتمال ترجیح سرشیشه یا پستانک شیشه به نوک سینه وجود ندارد. همچنین شما وسوسه نخواهید شد که زمان چرت یا قبل از خواب به کودک خود شیشه‌شیر بدهید که یکی از مضراتش این است که می‌تواند به پوسیدگی دندان منجر شود. غیر از اینها هم دیگر لازم نیست که کودک را از شیشه‌شیر بگیرید و دردسرهای آن را تجربه کنید.

اما آموزش کودک برای نوشیدن از لیوان زمان‌بر است و شما باید در نوشیدن به او کمک کنید یا از لیوان مخصوص کودک یا لیوان نی‌دار استفاده کنید. همچنین برای ‌ریخت و پاش‌ها و کثیف‌کاری‌ها نیز اجتناب‌ناپذیر آماده باشید. مراقبان مهدکودک یا یک پرستار بچه نیز ممکن است این کار را بلد نباشند، پس اگر قصد انجام چنین کاری را دارید بهتر است خیلی خوب و منظم برنامه‌ریزی کنید. همچنین بسیاری از اصول آشنا کردن کودک با شیشه‌شیر برای لیوان نیز کاربرد دارد که می‌توانید آنها را یاد بگیرید.

از شیر گرفتن کودک

اگر به هر دلیل پزشکی موجه و مشخصی و همچنین موافقت پزشک کودکتان تصمیم به از شیر گرفتن کودک دارید، به خاطر هفته‌ها یا ماه‌هایی که به کودکتان شیر داده‌اید سزاوار تبریک و تحسین هستید. فقط مطمئن شوید که هنگام شیر خوردن کودک از شیشه‌شیر یا لیوان نیز همان ارتباط رو در رو و صمیمانه را با او برقرار می‌کنید؛ ارتباطی که از نظر جسمی و روحی برای او تغذیه‌کننده و ضروری است.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط