اقداماتی برای سلامت مردان پیش از بارداری

اقداماتی برای سلامت مردان پیش از بارداری

تصمیم یک زوج برای بچه‌دار شدن معمولاً منجر به تمرکز روی سلامت مادر خواهد شد، درحالی‌که سلامت پدر نیز نقش مهمی در قدرت باروری و سلامت جنین دارد. در این مطلب با مواردی آشنا خواهید شد که مردان قبل از اقدام به بارداری باید انجام دهند.

اهمیت سلامت پدر در بارداری

واقعیتی که در صورت قصد شما برای بارداری باید به آن توجه شود این است که مشکلات باروری فقط مربوط به زنان نیست. اگرچه به دلیل ارتباط خونی مادر و جنین، امکان انتقال مواد مضر به جنین و بروز نقص‌های مادرزادی جنین در دوران بارداری از طریق مادر بیشتر است، اما تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن مردان در معرض مواد خاصی پیش از بارداری علاوه بر آن که می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در باروری شود، می‌تواند بروز نقص‌های مادرزادی در جنین را تا حدی افزایش دهد.

بخش قابل توجهی از موارد ناباروری ناشی از مردان است. درصورتی‌که قصد بارداری دارید، بهتر است هر دو نفر شما از نظر سلامت در بهترین وضع ممکن باشید. بهتر است علاوه بر مادر، پدر نیز به جلسۀ معاینات پیش از بارداری برود تا پیش از اقدامتان از سلامت باروری خود مطمئن شوید و در صورت وجود هر مشکلی پزشک سریعاً نسبت به درمان آن اقدام کند. همچنین پدر می‌تواند با رعایت مواردی که در ادامه خواهید خواند به سلامت خود در دوران پیش از بارداری کمک زیادی کند.

مصرف داروها و تماس با مواد شیمیایی

مصرف برخی از دارو‌ها می‌تواند در باروری مرد تأثیر منفی بگذارد. اگر مردی قصد بارداری دارد، بهتر است علاوه بر اینکه هیچ داروی بدون نسخه‌ای را مصرف نکند، در مورد دارو‌هایی که پزشک‌های دیگر برای مشکل فعلی او تجویز کرده‌اند نیز با پزشک خود صحبت کند. ممکن است وقتی قصد بارداری دارید، پزشک تصمیم به قطع یا جایگزین کردن برخی از داروها بگیرد. داروهای زیر در میزان قدرت باروری مردان تأثیر منفی دارد:

  • سایمتیدین، سولفاسالازین و نیتروفورانتوئین برای درمان زخم معده، مشکلات دستگاه گوارش و عفونت‌های مجاری ادرار استفاده می‌شود. این داروها ممکن است باعث کاهش تولید و تعداد اسپرم شود.
  • استروئیدهایی نظیر پردنیزولون و کورتیزون که برای درمان آسم، آرتریت و عوارض پوستی استفاده می‌شود در باروری مردان تأثیرگذار است.
  • شیمی‌درمانی و اشعه‌درمانی می‌تواند باعث عقیم شدن مردان یا تغییرات چشمگیری در کیفیت و کمیت اسپرم شود.

همچنین ممکن است محیط کار مرد، یکی از عواملی باشد که باعث ناباروری شود. قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض برخی مواد مثل آفت‌کش‌ها، کودهای شیمیایی، سرب، نیکل، جیوه، کروم، اِترهای اتیلن گلیکول، مواد پتروشیمی، بنزن، پرکلرواتیلن یا تشعشع می‌تواند باعث کاهش کیفیت و کمیت اسپرم و در نتیجه ناباروری یا بروز برخی از نقص‌های مادرزادی شود.

تغدیۀ پدر و نقش آن در باروری

تغذیۀ مناسب پدر می‌تواند تأثیر خوبی در باروری او داشته باشد. دریافت مواد مغذی کافی مانند روی که کمبود آن می‌تواند باعث کم شدن تعداد اسپرم مرد شود و ممکن است باروری مرد را بهبود دهد. رژیم غذایی مناسب در کنار ورزش به پدر کمک می‌کند تا علاوه بر آنکه سلامت و باروری بهتری داشته باشد، به وزن مناسب نیز دست پیدا کند. کمبود وزن یا اضافه وزن زیاد می‌تواند در باروری مرد تأثیر منفی داشته باشد. مواد غذایی زیر روی و سایر مواد مغذی را داراست و می‌تواند باعث افزایش باروری شود:

  • گوشت
  • غلات کامل
  • غذاهای دریایی
  • تخم‌مرغ
  • جگر گوسفند و ماهی تن
  • قارچ

افزودن ویتامین e به رژیم غذایی نیز می‌تواند باعث افزایش باروری شود. همچنین بهتر است مردان در دوران پیش از بارداری جهت اطمینان از دریافت مواد مغذی و ویتامین‌های مناسب از مکمل‌های باروری مردان استفاده کنند که شامل ویتامین و مواد معدنی دیگر است. مصرف برخی از مواد مانند الکل، محصولات دخانی و مواد مخدر می‌تواند در باروری مردان تأثیر بگذارد و خطر بروز نقص‌های مادرزادی را در جنین افزایش دهد.

مصرف الکل می‌تواند باعث کاهش روی در بدن مرد شود. مصرف سیگار، قلیان یا مواد مخدر نیز می‌تواند کیفیت اسپرم‌ها را کاهش دهد. همچنین ثابت شده است که مصرف مادۀ مخدر حشیش باعث کاهش کیفیت و تعداد اسپرم می‌شود. فعالیت بدنی و فکری زیاد و خستگی می‌تواند در کیفیت اسپرم و در نتیجه باروری مرد تأثیر داشته باشد. بهتر است مردان در دورانی که برای بارداری اقدام می‌کنند، استراحت کافی نیز داشته باشند.

خنک نگه داشتن بیضه‌ها

گرمای ناشی از جکوزی، سونا، حمام آب داغ طولانی‌مدت و بیشتر از ۳۰ دقیقه، کیسۀ آب گرم، پتوی برقی، شلوار و لباس‌زیر تنگ می‌تواند باعث گرم شدن بیش از حد بیضه‌ها و در نتیجه کاهش تعداد اسپرم شود. همچنین دوچرخه‌سواری و استفاده از موتورسیکلت به دلیل ایجاد اصطکاک و تکانه‌های زیادی باعث افزایش دمای بیضه‌ها می‌شود.

افزایش دما یا آسیب احتمالی به بیضه‌ها می‌تواند باعث کاهش تولید اسپرم شود و در نتیجه ناباروری شود. پزشکان توصیه می‌کنند مردی که قصد باردار شدن دارد در طول روز، یک بار بیضه‌های خود را با آب خنک کند، این کار باعث بهبود تولید اسپرم خواهد شد.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط