پدران و شیردهی: نقش پدر در شیردهی به کودک

پدران و شیردهی: نقش پدر در شیردهی به کودک

بیشتر پدرهایی که چشم‌ به‌ راه کودک یا کودکانی هستند، این را می‌دانند که شیردهی یکی از بهترین راه‌ها برای تغذیۀ کودک است. شیر مادر حاوی بهترین ترکیب مواد مغذی است و منافع زیادی برای سلامت کودکان شیرخوار دارد. اما در این میان، نقش پدرها در شیردهی به کودک چیست؟ در این مطلب می‌توانید برای این سؤالتان جواب‌های خوبی پیدا کنید.

احساسات پدرها در دوران شیردهی

شیر مادر بهترین غذای برای کودکان شیرخوار است. علاوه بر این، شیردهی هزینۀ مالی ندارد، نیازی به آماده‌سازی شیر خشک یا شست‌وشوی شیشه‌شیر و باقی وسایل ندارد و راهی عالی برای شکل‌گیری پیوند عاطفی بین مادر با نوزادش است. همچنین دوران شیردهی، رابطۀ منحصربه‌فردی را که مادر و نوزاد در حین بارداری تجربه کرده‌اند ادامه می‌دهد. اما بسیاری از تازه‌پدرها متوجه می‌شوند که پس از رسیدن و حضور نوزاد، احساسشان در مورد تغذیه با شیر مادر تغییر می‌کند. موضوع این نیست که پدران از شیردهی و مزایای آن حمایت نمی‌کنند، بلکه فقط شیردهی باعث می‌شود آنها کمی احساس کنار گذاشته شدن و طرد شدن داشته باشند.

تعداد محققانی که اثرات شیردهی یک همسر را به عنوان مادر یک کودک روی مردان و در واقع به عنوان شوهران این خانم‌‌ها بررسی کرده‌اند زیاد نیستند، اما طبق نظر برخی از تحقیقات محدود در این زمینه، پدرهای کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، معمولاً برخی از احساسات متفاوت را تجربه می‌کنند. اگر شما هم یک تازه‌پدر باشید ممکن است:

  • در مورد ایجاد پیوند و دلبستگی عاطفی با فرزندتان نگران باشید.
  • شاید فکر کنید ایجاد رابطه با کودک برای شما سخت‌تر از همسرتان باشد.
  • احساس ناکافی بودن داشته باشید.
  • فکر کنید هر کاری هم برای فرزندتان انجام دهید، هیچ‌وقت نمی‌تواند با کارهایی که همسرتان می‌کند قابل مقایسه باشد.
  • نسبت به کودکتان که از لحاظ فیزیکی بین شما و همسرتان قرار گرفته است، حس خشم پیدا کنید.
  • فکر کنید که چون همسرتان شیردهی می‌کند، لزوماً مثل تمام زنان دارای دانش و مهارت‌هایی خواهد شد که باعث می‌شود قطعاً والد بهتری باشد.

در چنین لحظه‌ای است که شما به عنوان یک پدر دانا، بهتر است از خودتان بپرسید که سهم و کمک شما در مورد شیردهی چیست؟ و با یافتن جواب و پیدا کردن راه‌حل‌هایی با این احساساتتان در دوران شیردهی مقابله کنید. اما این راهکارها کدامند؟

راهکارهایی برای کمک به شیردهی توسط پدرها

شکی در این مورد وجود ندارد که تغذیه یکی از مهم‌ترین جنبه‌های مراقبت از یک کودک شیرخوار است و اگر همسرتان شیردهی کند ولی شما در این زمینه هیچ کمکی نکنید، ممکن است از نظر این مزیت نسبت به او کمی مضطرب یا عقب باشید. اما نباید فقط به خاطر اینکه همسرتان منبع غذای کودک را تأمین کرده است، به راحتی تسلیم شوید یا موضوع را از سر خود باز کنید.

مطالعات نشان می‌دهد که هرچه مردان حمایت و پشتیبانی بیشتری از همسرانشان داشته باشند، مادران می‌توانند مدت بیشتری به کودک شیر بدهند و اعتماد به نفس بیشتری هم نسبت به توانایی خود در انجام این کار خواهند داشت. بنابراین، اگرچه ممکن است اول کمی عجیب به نظر برسد که پدرها بتوانند نقش مهمی در شیردهی بازی کنند، اما چند راه برای کمک کردن در شیردهی توسط یک پدر به شکل زیر است:

حمایتگر و باتدبیر باشید: شیردهی کار سختی است، پس هر وقت که می‌توانید وظایف مختلف را به عهده بگیرید و در کارهای خانه به همسرتان کمک کنید. مثلاً وقتی او شیردهی می‌کند، بالش یا لیوانی آب برایش بیاورید، یا وقتی کودک شیر خوردنش را تمام کرد، شما آروغ کودک را بگیرید.

با کودک تماس پوستی برقرار کنید: اطمینان حاصل کنید که تماس پوست با پوست زیادی با کودک خود دارید. در آغوش گرفتن، حمام دادن و کتاب خواندن در یک صندلی در حالی که کودک روی سینه‌تان چرت می‌زند، همه روشهایی عالی برای تحکیم رابطه هستند. و به شما و کودکتان فرصتی می‌دهند تا به شیوه‌هایی مشابه نزدیکی فیزیکی همراه با شیردهی، پیوندی عاطفی بین خود ایجاد کنید.

وقت زیادی را با کودکتان بگذرانید: کودک را در یک کالسکۀ کودک به پیاده‌روی ببرید، او را در یک آغوشی کودک بگذارید و به خرید از سوپرمارکت بروید یا کمی توی حیاط خانه با هم بازی کنید. این به شما و کودکتان فرصتی برای تنها بودن با هم می‌دهد و هرچه این اتفاق بیشتر می‌افتد، شما در مورد توانایی‌های خود به عنوان یک پدر، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.

با شیر مادر به کودک شیر بدهید: اگر دوشیدن شیر به صورت دستی یا با شیردوش برای مادر مشکلی ندارد، می‌توانید کودکتان را با شیشه‌شیر آشنا کنید و به دفعات مناسب در زمان تغذیۀ کودکتان به جای مادر عمل کنید. یادتان باشد که برای شروع تغذیه با شیشه‌شیر باید حداقل تا چهار هفتگی کودک منتظر بمانید تا شیردهی به خوبی روی روال بیفتد، زیرا نوزادتان باید این فرصت را پیدا کند که اول شیر خوردن از یک سینۀ واقعی را به طور کامل یاد بگیرد.

پشتکار داشته باشید: اگر کودکتان در ابتدا چندان علاقه‌مند به گرفتن شیشه‌شیر از شما نیست به خودتان نگیرید. سرشیشه‌های پلاستیکی، مثل نوک سینۀ واقعی مادر، در انواع شکل‌ها و اندازه‌ها وجود دارد. بنابراین، ممکن است لازم باشد شما و کودکتان چند نوع مختلف را امتحان کنید تا بالاخره نوعی را که او بیشتر از همه دوست دارد، پیدا کنید.

شرایط را درک کنید: شاید بد نباشد بین ساعات کاری یا زمان‌هایی که در حال برگشتن به خانه هستید، با وجود خستگی‌تان، به حرف‌هایی فکر کنید که می‌توانید به همسرتان بگویید تا او را شاد و خستگی هر دویتان را برطرف کنید. به عنوان مثال، حتی گفتن این نکته به همسرتان که او را درک می‌کنید و خوب می‌دانید چه تلاشی برای به دنیا آوردن کودکتان کرده و چقدر در این زمینه از خودگذشتگی نشان داده است برایش خوشایند خواهد بود؛ حتی اگر لازم باشد هر روز یا هر هفته با خلاقیتی جدید به این موضوع اشاره کنید.

برای شروع رابطۀ جنسی صبر کنید: اگر به نظر می‌رسد همسرتان در این زمان کمتر به رابطۀ جنسی تمایل دارد، صبور باشید و برخی واقعیت‌ها را در این زمینه یاد بگیرید. مادری که به کودکش شیر می‌دهد ممکن است به خاطر شیردهی به کودکتان احساس کند بدنش بیش از حد لمس می‌شود و چون زنان شیرده میزان استروژن کمتری دارند، ممکن است رطوبت واژن کمتری نیز داشته باشد. این می‌تواند باعث ناراحت بودن یا دردناک بودن رابطۀ جنسی برای آنها شود. بنابراین، به جای اینکه فرض کنید همسرتان دیگر علاقه‌ای به رابطۀ جنسی با شما ندارد، ابتدا تا زمان مناسب بعد از زایمان یعنی حدود شش هفته صبر کنید و بعد هم شاید بد نباشد مقداری روان‌کننده واژن بر پایۀ آب را برای زمانی که خود همسرتان تمایل دارد و آماده است در خانه داشته باشید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط