ملاسما یا ماسک حاملگی: لکه‌های پوستی بارداری را چطور درمان کنید؟

ملاسما یا ماسک حاملگی: لکه‌های پوستی بارداری را چطور درمان کنید؟

در دوران شیرین بارداری همزمان با رشد جنین، تغییرات دیگری نیز در بدن مادر رخ می‌دهد. یکی از این تغییرات که تجربهٔ مشترک بیش از نیمی از زنان باردار است، ایجاد لکه‌های پوستی قهوه‌ای رنگ یا ملاسماست. ملاسما یا کلوآسما معمولاً در ناحیهٔ صورت ظاهر می‌شود و از آنجا ‌که این لکه‌های پوستی بیشتر در میان زنان باردار شایع است به آن ماسک حاملگی هم می‌گویند. پژوهشگران معتقدند مهم‌ترین علت ایجاد ملاسما یا ماسک حاملگی، تغییرات هورمونی بدن است. در ادامه با علل، زمان ایجاد و راهکارهای درمانی ملاسما بیشتر آشنا می‌شویم.

علل به وجود آمدن ملاسما چیست؟

اگرچه هنوز علت دقیقی برای ایجاد ملاسما یا ماسک حاملگی مشخص نشده است اما پژوهش‌ها عوامل زیر را جزء متغیرهای تأثیرگذار بر ایجاد این نوع از لک‌های پوستی می‌دانند:

لکه‌های پوستی یا ملاسما را چگونه ‌تشخیص می‌دهند؟

لکه‌های پوستی ملاسما معمولاً به رنگ قهوه‌ای تیره در پیشانی، گونه‌ها و چانه به وجود می‌آید. اندازهٔ این لکه‌ها یکسان نیستند و ممکن است از ۰/۵ سانتی‌متر تا ۱۰ سانتی‌متر وسعت داشته باشند. این لکه‌های پوستی ممکن است با گذشت زمان بزرگ‌تر شوند و زمانی که در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرید پررنگ‌تر می‌شوند. یک متخصص پوست با مشاهدهٔ پوست شما می‌تواند ملاسما را تشخیص ‌دهد.

ملاسما از ماه چندم بارداری به وجود می‌آید؟

زمان شروع ملاسما یا لکه‌های پوستی در میان زنان باردار متغیر است اما امکان ایجاد این لکه‌ها در سه‌ ماههٔ اول بارداری نیز امکان‌پذیر است. خیلی از این لکه‌ها با مراقبت یا خودبه‌خود پس از زایمان و در دوران شیردهی از بین می‌روند.

برای اطلاعات بیشتر، مطلب درمان ملاسما بعد از زایمان را ببینید.

آیا ملاسما فقط در زنان باردار دیده می‌شود؟

خیر. اگرچه لکه‌های پوستی ملاسما در خانم‌ها و در دوران بارداری شیوع زیادی دارد اما هم در سن نوجوانی و هم در میان خانم‌های مسن نیز ممکن است مشاهده شود. ملاسما همچنین در تعداد کمی از آقایان نیز مشاهده ‌شده است.

آیا می‌توان از ایجاد ملاسما پیشگیری کرد؟

آز انجا که منشأ اصلی این لکه‌ها هورمون‌های بدن شماست، امکان پیشگیری کامل از ایجاد ملاسما امکان‌پذیر نیست اما این بدین معنا هم نیست که برای کاهش اثرات و ماندگاری این لکه‌های پوستی نیازی به مراقبت از پوست خود ندارید. مهم‌ترین توصیه برای کاهش ملاسما این است که تا حد ممکن در معرض نور خورشید قرار نگیرید و اگر نیاز بود در یک روز آفتابی بیرون بروید حتماً از کلاه لبه‌دار و کرم‌های ضدآفتاب مناسب استفاده کنید.

شما همچنین می‌توانید از محصولات درمانی و کرم‌های ویژه برای کاهش لک‌های پوستی نیز استفاده کنید. یادتان باشد در دوران بارداری و زمان شیردهی باید از کرم‌های ضدلکی که بر پایهٔ مواد طبیعی ساخته ‌شده‌انده استفاده کنید. کرم ضدلک و روشن‌کنندهٔ سینره با منشأ گیاهی و قدرت بازسازی پوست، به ‌عنوان یک محصول مراقبتی مناسب جهت رفع لک‌های ناشی از بارداری پیشنهاد می‌شود. این کرم همچنین فاقد هیدروکینون است. آنچه که اهمیت دارد این است که، مطمئن شوید ترکیبات استفاده‌شده در کرم‌های ضدلک برای دوران بارداری یا شیردهی شما بی‌ضرر هستند و در این رابطه حتماً از راهنمایی‌های پزشک خود نیز استفاده کنید.

آیا ملاسما برای سلامت شما و کودکتان خطرناک است؟

خیر. در میان پژوهش‌های انجام‌شده هیچ مدرکی که نشان از آسیب جسمی این لکه‌های پوستی روی سلامت باشد وجود ندارد. تنها مشکلی که به دلیل وجود این لک‌های پوستی ممکن است تجربه شود کاهش اعتمادبه‌نفس است.

ملاسما که غالباً در نواحی باز بدن و معمولاً در صورت ایجاد می‌شود ممکن است ازنظر روانی گاهی آزاردهنده باشد. بهتر است سعی کنید این لک‌های پوستی را نیز بخشی از زیبای دوران بارداری خود بدانید و با رعایت نکات بهداشتی مانند پرهیز از قرارگیری در معرض نور خورشید، استفاده از محصولات مراقبتی مناسب و مشاوره با متخصص پوست این مرحله را به ‌سلامت طی کنید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط