رفلکس‌های نوزادی

رفلکس‌های نوزادی

رفلکس یا واکنش یک پاسخ غیرارادی و خودبه‌خود به یک محرک حسی است که در واقع نشانهٔ سالم بودن و طبیعی بودن کودک شما خواهد بود. وجود هر رفلکس، معیار مهم رشد تکاملی و رشد عصبی کودک است. بیشتر رفلکس‌های نوزادان در شش ماه اول بعد از تولدشان ناپدید می‌شوند و برخی از آنها همیشه باقی می‌مانند که طبیعی هم هستند. برای آگاهی و اطلاعات بیشتر در این مطلب با مهم‌ترین رفلکس‌ها و واکنش‌های نوزادان آشنا شوید.

انواع رفلکس‌های نوزاد

نوزاد شما از زمان تولدش تعدادی رفلکس غریزی و خودکار دارد که اغلب حس یا حرکت خاصی باعث ایجاد هر کدام از این رفلکس‌ها در نوزادان می‌شود. برخی از مهم‌ترین آنها شامل موارد زیر است:

رفلکس مورو یا وحشت‌زدگی: این واکنش باعث می‌شود وقتی صدای بلندی می‌شنود یا یک حرکت ناگهانی را حس می‌کند، به صورت خودکار کمر خود را قوس دهد، دست‌ها و پاهای خود را باز کند یا گاهی هم گریه کند. نوزادان می‌توانند این واکنش را حتی در خواب داشته باشد که پس از چند ماه ناپدید می‌شود.

رفلکس بابنسکی: از دیگر رفلکس‌های نوزادی شامل رفلکس بابنسکی است یعنی وقتی کف پای نوزاد تحریک می‌شود، انگشت شست پای او به بالا خم می‌شود و انگشتان دیگر از هم باز می‌شوند.

رفلکس درجا قدم زدن: به واکنشی می‌گویند که وقتی نوزاد را در حالت ایستاده نگه می‌دارید و کف پایش سطح جامدی را لمس می‌کند، به نظر می‌رسد گام‌هایی برمی‌دارد یا می‌رقصد. یا اگر پای نوزاد با لبهٔ جایی یا جسمی تماس پیدا کند، پای خود را روی آن می‌گذارد.

رفلکس جست‌وجو: این رفلکس یکی دیگر از رفلکس‌های مادرزادی است که به نوزاد کمک می‌کند سینهٔ مادرش را پیدا کند و چگونگی شیر خوردن را یاد بگیرد. هنگامی که گونه، لب‌ها یا دهان نوزاد را با انگشت یا نوک سینهٔ خود لمس می‌کنید، نوزاد سر خود را به سمت شما برمی‌گرداند و دهانش را باز می‌کند تا مکیدن را شروع کند.

رفلکس رانش زبان: رفلکس رانش زبان نیز یعنی هنگامی که سینهٔ مادر روی زبان نوزاد قرار می‌گیرد، او زبان خود را بیرون می‌دهد.

رفلکس خمیازه: این واکنش معمولاً در صورت نیاز کودک به هوا و اکسیژن بیشتر به وجود می‌آید.

رفلکس سرفه: این نوع از رفلکس در نوزاد اغلب با تحریک شدن راه هوایی تحتانی گلویش ایجاد می‌شود.

رفلکس عطسه: این واکنش وقتی ایجاد خواهد شد که مجرای بینی تحریک شده است.

رفلکس عق زدن: تحریک گلو یا کام نوزاد باعث حالت عق زدن در نوزاد خواهد شد.

رفلکس پلک زدن: قبل از تماس شیء با چشم‌ها یا هنگام تابش ناگهانی نوری، پلک‌های نوزادتان سریع بسته می‌شود.

رفلکس مردمک: تنگ شدن مردمک چشم‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که نور به چشم نوزاد می‌تابد.

رفلکس تونیک گردن: در کودکی که به پشتش خوابیده است، چرخاندن گردن به یک سمت باعث خواهد شد که دست و پای آن‌طرف که صورت به آن سمت چرخیده شده است باز و از بدن دور شود، درحالی‌که دست و پای طرف مخالف صورت خم می‌شود و نوزاد هر دو دستش را محکم مشت می‌کند.

رفلکس برون‌اندازی: وقتی چیزی روی زبان نوزاد شما قرار بگیرد، او با عمل تف کردن آن را از دهانش بیرون می‌اندازد.

در مورد مراقبت‌های اولیه از نوزادان بدانید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

بلاگ مرتبط