چه بیمارستانی را دوستدار کودک می‌گویند؟

چه بیمارستانی را دوستدار کودک می‌گویند؟

براى روز زایمانتان و قبل از پیدا کردن بیمارستان مورد نظر بهتر است غیر از موارد مهم در انتخاب یک بیمارستان خوب، به دوستدار کودک بودن آن نیز توجه کنید. در این مطلب می‌توانید با مفهوم بیمارستان دوستدار کودک و اهداف و اقداماتی که این بیمارستان‌ها دارد آشنا شوید.

بیمارستان دوستدار کودک

بیمارستان‌های دوستدار کودک اولین بار با هدف ترویج، حفظ و حمایت از تغذیه با شیر مادر به اجرا درآمد. در گذشته کشورهای معدودی به حمایت از تغذیه با شیر مادر توجه داشتند اما امروزه طرح بیمارستان‌های دوستدار کودک تأثیر قابل سنجش و اثبات شده‌ای در ارتقای تغذیهٔ شیرخواران با شیر مادر داشته است. ترویج تغذیهٔ انحصاری با شیر مادر بهترین راهکار حفظ زندگی کودکان با رویکرد پیشگیری است. تعداد بیشماری زندگی هر ساله به واسطهٔ شیردهی انحصاری در شش ماه اول تولد و استمرار شیردهی یا همراه با تغذیهٔ تکمیلی نجات یافته‌اند.

تأثیر پایدار شیوه‌های مطلوب تغذیه، افزایش کودکان سالمی است که می‌توانند به پتانسیل کامل رشد و تکامل خویش دست یابند. گرچه بیمارستان دوستدار کودک نمی‌تواند تضمین کند زنانی که تغذیهٔ انحصاری با شیر مادر را شروع کرده‌اند، این شیوهٔ تغذیه را به مدت شش ماه ادامه دهند اما پژوهش‌های انجام‌شده نشان داده است که تأخیر در شروع تغذیه با شیر مادر، با شروع سریع‌تر تغذیهٔ تکمیلی و با مدت کوتاه‌تر تغذیهٔ انحصاری با شیر مادر در ارتباط است. از طرفی با ایجاد و تثبیت یک الگوی تغذیهٔ انحصاری با شیر مادر در طول زمان بستری بودن مادر در بیمارستان می‌توان یک قدم مهم برای تغذیهٔ انحصاری با شیر مادر به مدت طولانی‌تری پس از ترخیص نوزاد و مادر از بیمارستان برداشت.

در حال حاضر، بیشتر بیمارستان‌هاى کشور، دوستدار کودک هستند. در این بیمارستان‌ها، فرایندهاى شروع به موقع شیردهى مادر در ساعت اول تولد و تداوم شیردهى مادر به نوزاد در روزهاى بعد تا هنگام ترخیص از بیمارستان به دقت دنبال مى‌شود و همچنین آموزش‌هایی که در زمان بستری مادر و بعد از ترخیص تازه‌مادر از بیمارستان براى موفقیت و راحتى بیشتر مادران در تداوم شیردهى لازم است به آنها داده مى‌شود. شما نیز می‌توانید در روزهای قبل زایمانتان اطلاعاتی در مورد تغذیه با شیر مادر بگیرید و در در زمان مشخصی از بارداری در کلاس‌های آموزشی آمادگی زایمان نیز شرکت کنید تا برای شیردهی آماده‌تر باشید.

اقدامات بیمارستان دوستدار کودک

اقدامات ساده ولی مهمی در بیمارستان‌هاى دوستدار کودک انجام می‌شود تا مادرها، شیردهی موفقی داشته باشند. برخی از این اقدامات به شرح زیر است:

پس از ترخیص از بیمارستان نیز، در صورت بروز مشکلى در شیردهى با کارکنان بیمارستان تماس بگیرید. آنها با توجه به اینکه براى حمایت از تغذیهٔ شیرخوار با شیر مادر و حل مشکلات شیردهى آموزش‌هاى لازم را دیده‌اند وظیفه دارند تا به شما کمک کنند.

اهداف بیمارستان دوستدار کودک

در سال ۱۹۹۲، روز اول آگوست به عنوان روز جهانی شیر مادر اعلام شد و شعار یا موضوع انتخابی برای اولین سال برگزاری این روز، «راه‌اندازی بیمارستان‌های دوستدار کودک» بود که مهم‌ترین اهداف ایجاد بیمارستان‌های دوستدار کودک شامل موارد زیر است:

  • تقویت راهکارهای حفظ سلامت کودکان به کمک بیمارستان
  • تغییر روش‌های نادرست تغذیهٔ شیرخواران در بیمارستان‌ها و زایشگاه‌ها
  • افزایش مسئولیت‌پذیری، توانمند ساختن و آماده کردن مادران برای تغذیهٔ فرزندانشان با شیر مادر
  • پایان‌دهی به تبلیغات و توزیع رایگان و کم‌بهای شیر خشک یا شیر مصنوعی در بیمارستان‌ها
با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط