پنج سال و یک ماه: الگوهای گفتاری

پنج سال و یک ماه: الگوهای گفتاری

کودک شما حالا پنج سال و یک ماهش کامل شده و وارد ماه دوم از پنج سالگی‌اش شده است. در این مطلب با بخشی از زندگی یک کودک پنج سال و یک ماهه آشنا شوید.

الگوهای گفتاری

شاید شما هم توجه کرده‌اید که گفتار کودک شما با توجه به شخصی که با او صحبت می‌کند تغییر می‌کند! به عنوان مثال وقتی در حال صحبت با برادر کوچکش است، شاید صدایش بلندتر و آهنگین‌تر شود. مثلاً نرم و آرام می‌گوید: «نی‌نی کوچولوی من چطوره؟» و وقتی شما وارد اتاق می‌شوید، با صدای بزرگسالانه‌ترش می‌گوید: «بابا، می‌تونم جغجغه رو بهش بدم؟»

از دوران نوپایی است که کودکان شروع به تشخیص نوع گفتار متناسب با شرایط متفاوت می‌کنند و صحبت‌های خود را در تناسب با آن شرایط خاص تنظیم می‌کنند. اما بچه‌های پنج ساله در بازی و زندگی روزمر‌ه‌ٔ خود شیفته و مسحور این مفهوم تغییر الگوی گفتاری هستند.

شما می‌توانید از این شیفتگی در تأدیب و تربیت کودک بهره ببرید. مثلاً اگر می‌خواهید روی پیامی تأکید کنید، بهتر است آن را به نجوا بگویید نه با صدای بلند یا معمولی همیشگی، چون دقیقاً به دلیل تفاوت آن با گفتار روزمره‌تان، اثر بیشتری خواهد داشت. هنگام انجام کارهای خانگی مانند تمیز کردن، ترانه‌ها و شعرهای شاد و پرانرژی را بخوانید تا کار برایش سرگرم‌کننده‌تر شود. وقتی با هم چیزی می‌خوانید، از صداهای مختلف برای هر شخصیت داستان استفاده کنید.

همچنین اکنون زمان مناسبی برای معرفی این قانون معاشرتی است که بچه‌ها با بزرگسالان به همان شکلی که با دوستان یا خواهر و برادرشان حرف می‌زنند، صحبت نمی‌کنند.

نکتهٔ والدین: توجه به بازی و ایمنی

در زمین بازی، کودک خود را هشیارانه زیر نظر بگیرید تا مطمئن شوید که او رفتاری مؤدبانه و ایمن دارد. باید بتوانید درصورتی‌که بین بچه‌ها ضربه زدن، لگد زدن یا بازی خطرناکی مانند پرتاب سنگ وجود داشته باشد، مداخله کنید.

اما نباید مدام در اطراف فرزندتان بال‌بال بزنید. به او فضا بدهید تا مثل یک بچه رفتار کند. این شامل آزمایش مرزها و محدودیت‌هایی در حد معقولانه و تلاش برای حل اختلافات با همبازی‌ها بدون کمک شماست.

در مورد ایمنی کودکان بیشتر بدانید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط