سه سال و هفت ماه: مهار قشقرق‌ها

کودک سه سال و هفت ماههٔ شما حالا وارد ماه هشتم زندگی‌اش شده و در واقع هفت ماهگی‌اش پر شده است. در این مطلب با بخشی از روزهای زندگی یک کودک سه سال و هفت ماهه آشنا شوید.

مهار الم‌شنگه‌ها

درست است، او سه سال دارد، اما هنوز هم الم‌شنگه به پا می‌کند. اگرچه بزرگ‌تر شده اما وقتی ناراحت است، احساساتش دقیقاً به اندازه‌ٔ زمانی که نوپا بود شدید و سرکش است. پس کمربندها را ببندید و محکم بنشینید، چون بروز گهگاهی الم‌شنگه‌ها حتی در چهار سالگی و بعد از آن هم غیرمعمول نیست.

وقتی فرزندتان در آن حالت الم‌شنگه‌ٔ تمام‌عیار قرار دارد، هر قدر هم که مهارت‌های زبانی‌اش پیشرفته باشد، سعی نکنید برایش منطق و دلیل بیاورید. آرام و خونسرد و حتی کمی بی‌اعتنا باشید. بالا بردن صدا و عصبانیت فقط اوضاع را بدتر می‌کند. اگر می‌توانید، او را نادیده بگیرید. اگر در جایی عمومی هستید، سعی کنید او را به سمت اتومبیل خود یا جایی خلوت‌تر و کمتر فشارآور برای فرزندتان هدایت کنید.

اما مدیریت الم‌شنگه‌ٔ یک کودک سه ساله از جهت مهمی متفاوت است و آن این است که یادتان بماند تسلیم شدن در مقابل کودکان در این سن عواقب ناخوشایند خیلی بیشتری دارد، زیرا پیام غلطی را به فرزندتان می‌دهد، یعنی کودک شما یاد می‌گیرد و به خاطرش می‌سپرد که قشقرق به پا کردن می‌تواند او را به چیزی که می‌خواهد برساند. به عنوان مثال، او جیغ می‌زند، چون نمی‌خواهد اسباب‌بازی‌هایش را جمع کند و شما کوتاه می‌آیید یا هنگامی که برایش چیزی را که در فروشگاه دیده است، نمی‌خرید شروع به پا کوبیدن و جیغ زدن می‌کند، بنابراین شما تسلیم می‌شوید و «فقط همین یک بار» آن را برایش می‌خرید تا ساکتش کنید. اما یادتان باشد اگر تسلیم شوید، به او یاد می‌دهید که جیغ زدن جواب می‌دهد و تمام قوانین و محدودیت‌ها قابل انعطاف است و شما قطعاً نمی‌خواهید او این معنا را برداشت کند.

یک تکنیک عالی برای پیشگیری از چنین وضعیتی این است که وقتی می‌بینید فرزندتان سرخوردگی یا ناامیدی خود را به شکلی بالغ کنترل می‌کند، به او پاداش بدهید: «وای، خیلی خوشم اومد که وقتی ازت خواستم قبل از بیرون اومدن از خانه، کمک کنی اسباب‌بازیای روی زمین را جمع کنیم، اصلاً بداخلاقی نکردی.»

نکتهٔ والدین: کتاب خواندن

کتاب خواندن برای کودکتان را به شکل تعاملی برگزار کنید. با این کار او بهره‌ٔ حتی بیشتری از این تجربه می‌برد و شما بی‌حوصلگی ناشی از خواندن یک داستان برای بار هزارم را از خود دور می‌کنید.

در مورد تصاویرهای کتاب از کودکتان سؤال کنید تا یادگیری اعداد، رنگ‌ها و مهارت‌های دیگر را تقویت کنید. مثلاً بپرسید: «می‌تونی میمون‌ها رو بشمری؟»، «توله‌سگ چه صدایی درمیاره؟» یا «خونه‌ٔ قرمز کجاست؟» بگذارید فرزندتان پیش‌بینی کند در صفحه‌ٔ بعد کتاب چه اتفاقی خواهد افتاد و نام او را به جای شخصیت اصلی کتاب بگویید.

با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مقاله مرتبط