هفتهٔ دوم ماه نهم بعد از زایمان

با شروع این هفته، شما وارد دومین هفته از ماه نهم پس از زایمانتان خواهید شد. در این مطلب می‌توانید با مواردی از وضعیت هفتگی زندگی مادر در این هفته و مواردی از سلامت و رشد کودک در هفتهٔ دوم ماه نهم زندگی‌اش آشنا شوید.

زندگی و احساسات مادر

این طبیعی است که وقتی کودک خود را تحت مراقبت دیگران ترک می‌کنید، او شروع به نشان دادن نشانه‌هایی از اضطراب جدایی کند. در واقع، این نشانه‌ای از رشد طبیعی است، گرچه دانستن این موضوع هم باعث نمی‌شود از دیدن ناراحتی کودک خود کمتر آزرده شوید. چند نکته برای کمک به شما و کودکتان در پشت سر گذاشتن ناراحتی ناشی از جدایی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • با محبت اما به شکلی عادی با کودک خداحافظی کنید. سعی کنید جوری خداحافظی نکنید که انگار قرار است به سفر دور و درازی بروید و در پاسخ به گریهٔ کودک خود احساساتی نشوید.
  • یک بار که خداحافظی کردید از او دور شوید. در برابر وسوسهٔ برگشتن برای اینکه ببینید حالش خوب است مقاومت کنید، زیرا تنها جدا شدن را برای هر دوی شما سخت‌تر خواهد کرد.
  • وقتی به مقصد رسیدید با خانه تماس بگیرید. برای اینکه خیالتان راحت شود، از پرستار یا مراقب حال کودک را بپرسید. به احتمال زیاد او تقریباً بلافاصله پس از اینکه شما خانه را ترک کردید، گریه‌اش تمام شده و حواسش به یک فعالیت دیگر منحرف شده است.
  • پس از بازگشت به خانه، دقایقی را به بودن با کودکتان، بغل کردن و بوسیدنش اختصاص دهید تا دوباره به هم نزدیک شوید.
  • برخی از کودکان واکنش متفاوتی به جدا شدن از پدر و مادر نشان می‌دهند. اگر کودکتان زمانی که شما خانه را ترک می‌کنید ناراحتی بیشتری نشان می‌دهد، پس ابتدا شما بیرون بروید و سپس همسرتان یا اگر قرار است کودک را نزد کسی بگذارید، این کار را همسرتان انجام دهد.

رشد و زندگی کودک

کودک شما اکنون در حال کشف و شناخت اشیاست. او با تکان دادن، ضربه زدن، انداختن و پرتاب آنها و در نهایت استفاده از روش مورد اعتماد به لثه کشیدن اشیا تلاش می‌کند آنها را بشناسد. این حقیقت که با هر شیء کاری انجام می‌شود، برای مثال، استفاده از یک شانه برای مرتب کردن موهاست، در حال شکل‌گیری در ذهن کودک است، بنابراین اشیای زیادی در اختیار کودک قرار دهید که بتواند آنها را به هم بزند، بپیچاند، فشار دهد، تکان دهد، بیندازد و باز کند.

کودک شما همچنین مجذوب اسباب‌بازی‌هایی خواهد شد که کارکرد خاصی دارند، مانند تلفن اسباب‌بازی. اگر کودک نمی‌تواند خودش گوشی را کنار گوشش نگه دارد، این کار را برای او انجام دهید و تظاهر به داشتن یک مکالمهٔ تلفنی با او کنید. در طول چند ماه آینده، او شروع به استفاده از اشیا برای مقاصد و هدف‌های مورد نظرش مثل شانه کردن موهای خود، نوشیدن از یک لیوان و پرحرفی با تلفن اسباب‌بازی‌اش خواهد کرد. شما می‌توانید سعی کنید این اهداف را از همین حالا برای کودکتان پررنگ کنید ولی نباید سعی کنید تا حس بازی کردن و لذت بردن را از او بگیرید.

در رابطه با سلامت کودکان می‌توانید طی این هفته چیزهایی در مورد مسمومیت غذایی کودکان بدانید. در مورد مسمومیت‌های اتفاقی دیگر لازم است تمام مواد سمی را بشناسید و آنها را از دسترس کودک خارج کنید. همچنین بهتر است موارد زیر را در خاطر داشته باشید:

  • برچسب مواد مختلف را بررسی کنید و اگر تردید دارید توی اینترنت در موردشان تحقیق کنید.
  • لوازم آرایشی و بهداشتی، داروها و مکمل‌های ویتامینتان را دور از دسترس کودک نگه دارید.
  • مواد شوینده، حشره‌کش‌ها را در کابینت‌های بالا یا در جایی بگذارید که نتواند آنها را بردارد.
  • محصولات شوینده‌ای بخرید که کمترین میزان سمیت را دارند.
  • در صورت امکان، داروهایی بخرید که در آن را کودک نتواند باز کند.
  • مواد خطرناک را در بسته‌بندی اصلی‌شان نگه دارید تا آنها را اشتباه نگیرید.
  • دارو را آب‌نبات ننامید یا آنها را جلوی کودک نخورید.
  • گل و گیاه خانگی را دور از دسترس کودک نگه دارید.

اما اگر کودک چیزی سمی بخورد چه باید بکنید؟ منظور از سم هر ماده‌ای است که به بدن آسیب می‌رساند. خوردن برخی سموم تنها باعث ناراحتی موقت معده می‌شود و بلعیدن دیگر سموم می‌تواند به شدت به ریه‌ها یا روده‌ها آسیب برساند و برخی از آنها هم کشنده هستند. اگر کودک شما نمی‌تواند نفس بکشد، لازم است با اورژانس تماس بگیرید و احیای قلبی تنفسی کودک را شروع کنید. همچنین اگر کودک شما بیهوش شد، بسیار خواب‌آلود است، دچار سوختگی شده، به نظر می‌رسد درد شدید گلو دارد یا دچار تشنج شده است، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

حتی اگر این علائم را هم مشاهده نکردید، بلافاصله پس از برخورد با ‏موارد ‏مسمومیت برای دریافت اطلاعات صحیح با شماره تلفن‌های ۱۴۹۰ یا ۱۹۰ یا ۱۱۵ تماس بگیرید. سعی کنید هر مقدار باقی‌مانده از آن ماده را از دهان کودک خارج کنید و در صورت امکان یک نمونه از آن را نگه دارید. او را وادار به استفراغ نکنید یا داروی قی‌آور یا هر چیز دیگری به او ندهید و حتماً ابتدا از متخصصان مشاوره بگیرید. همچنین به یاد داشته باشید وقتی با مرکز کنترل مسمومیت تماس می‌گیرید، احتمالاً نام مادهٔ مصرفی، زمان مصرف و مقدار خورده‌شده، سن و وزن کودک، علائم او و شماره تلفنتان پرسیده می‌شود. همچنین اگر کودک به چیزی سمی دست زد یا آن را روی بدن یا لباسش ریخت، لازم است موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • اگر مادهٔ سمی روی لباس‌های او را ریخته است، لباسش را سریع عوض کنید.
  • پوست کودک خود را با آب ولرم بشویید.
  • اگر یک سوختگی در اثر تماس با این مواد ایجاد شد، برای حداقل ۱۵ دقیقه این ناحیه از پوست را زیر آب بگیرید.
  • به سوختگی روغن و مواد مشابه نمالید، زیرا می‌تواند آن را بدتر کند.
  • اگر سم به چشم کودک شما رفته است، چشم را به مدت ۱۵ دقیقه بشویید.
  • آب را در گوشهٔ داخلی چشم بریزید و سعی کنید که کودک خود را به بر هم زدن چشمش وادارید.
  • با مرکز کنترل مسمومیت تماس بگیرید تا بفهمید برای آن مادهٔ خاص چه کار دیگری توصیه می‌شود.
با دوستانتان به اشتراک بگذارید